Menu Sluiten

badkamer kosten berekenen

Badkamer kosten berekenen

Elke kamer kan te maken krijgen met slijtage en veroudering, dus ook een badkamer. Wanneer hier sprake van is, is het de moeite waard om de badkamer te renoveren. Hieronder kun je meer lezen over de gemiddelde kosten die gepaard gaan met een badkamerrenovatie. Eerst volgt een algemeen beeld van de kosten, daarna wordt ingegaan op badkamers van verschillende groottes aan de hand van een aantal rekenvoorbeelden. Daarnaast kun je lezen wat de kosten zijn wanneer je de badkamer laat verbouwen.

Tevens wordt dieper ingegaan op een aantal van de specifieke taken die je bij een badkamerrenovatie kunt laten uitvoeren. Denk hierbij aan het laten renoveren van het tegelwerk of het vernieuwen van het stucwerk. Ook kun je overwegen om de badkamer te upgraden, bijvoorbeeld aan de hand van vloerverwarming. Op deze site kun je tot slot offertes vergelijken, zodat je de beste prijs kunt vinden en flink op de kosten voor je badkamerrenovatie kunt besparen.

Ga direct naar:

Kosten badkamer renoveren | Rekenvoorbeelden | Wat kost tegelwerk? | Wat kost een douchewand | Prijzen stucwerk | Wat kost een ligbad | Vloerverwarming kosten

De badkamer renoveren, wat kost dat?

Een precieze prijs van een badkamerrenovatie is natuurlijk moeilijk te voorspellen, want meerdere factoren zijn van invloed op de uiteindelijke prijs die je moet afrekenen. Een goed voorbeeld van een factor die de prijs zal beïnvloeden, is de grootte van jouw badkamer. Hierbij geldt: hoe groter de badkamer, hoe hoger de prijs zal uitvallen. Maar tevens de stijl die je wilt hanteren voor de badkamer zal zijn weerslag hebben op de kosten.

Ook de onderdelen van de badkamer die gerenoveerd moeten worden, zullen van invloed zijn op de kosten. En daarnaast kan het zijn dat je extra materialen nodig zult hebben, bijvoorbeeld leidingen of sifons. In de tabel hieronder kun je meer lezen over de gemiddelde kosten van een badkamerrenovatie, plus de kosten van individuele onderdelen en enkele keuzes die tevens ervoor kunnen zorgen dat de prijs hoger dan wel lager uitvalt.

Gemiddelde kosten (materiaal, montage en btw inbegrepen) Factoren van invloed op de uiteindelijke prijs
Badkamer geheel renoveren (gemiddelde badkamer van 9 vierkante meter) €3.500 – €10.000
Ligbad €850 – €2.900 Basic of luxe variant
Douche €600 – €2.000 Cabine of inloop
Toilet €450 – €950
Wastafel €400 – €800
Kraan €150 – €450
Vloer €800 – €1.800 Keramisch of natuursteen
Extra materialen, bijvoorbeeld sifons, leidingen, elektriciteit en andere materialen. €150 – €400 De hoeveelheid overige materialen

Bronvermelding tabel badkamerrenovatie: C-T-B.be

Gemiddelde kosten badkamer verbouwen

Naast een renovatie is het mogelijk om de gehele badkamer of een gedeelte van de badkamer te laten verbouwen. De kosten zullen afhankelijk zijn van je keuzes, maar inclusief montage moet je al snel rekenen op een euro of 475 per vierkante meter. Stel dat je een badkamer van 6 vierkante meter hebt, dan kost dit je ongeveer €2.850,-. Maar het is tevens mogelijk om een hoop zaken te laten verbouwen in de badkamer, waardoor de gemiddelde bovengrens qua kosten ligt rond de €17.0000,-.

Net als bij een renovatie is het zo dat jouw eigen keuzes uiteindelijk een grote invloed zullen hebben op de uiteindelijke kosten van een badkamerverbouwing. Hoe meer je laat verbouwen, hoe hoger de kosten zullen worden. Daarnaast moet je beslissen of je voor de beste merken gaat of de merken die normaliter tot de B-merken worden gerekend. De beste merken zijn duurder maar tevens van de hoogste kwaliteit. Tot slot kun je er voor kiezen om zelf de badkamer te verbouwen of dit door een professional uit te laten voeren. Dit eerste alternatief is alleen een optie voor ervaren doe-het-zelvers. Hoewel het normaliter een goedkopere optie is, wordt toch over het algemeen afgeraden om de verbouwing van jouw badkamer zelf uit te voeren.

Welke kosten gaan er nog meer gepaard met de verbouwing van een badkamer? Doordat de badkamer een hoge mate van vocht waarborgt (water van het bad/de douche, condensatie), zijn er meer factoren om rekening mee te houden in vergelijking met een normale kamer. Een goed voorbeeld hiervan is ventilatie. Andere potentiële kosten zijn de betegeling, het toilet, het bad, het leidingwerk, het storten van cement voor de vloeren, het plaatsen van radiatoren en nog veel meer.

Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je van het verlaagde btw-tarief wanneer je nieuw sanitair laat plaatsen. Op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën lees je meer over het verlaagde btw-tarief en de voorwaarden. Net als de badkamer is de keuken ook een onderdeel van een woning dat men vaak laat renoveren. Voordeel van een keukenrenovatie is dat het veel goedkoper is dan het plaatsen van een gloednieuwe keuken.

badkamer kosten

Enkele rekenvoorbeelden badkamerrenovatie

Wil je toch liever de badkamer renoveren in plaats van deze te laten verbouwen? Er zitten voordelen verbonden aan deze optie, maar logischerwijs ben je ook benieuwd naar de gemiddelde kosten die gepaard gaan met dit alternatief. Hieronder vind je een aantal rekenvoorbeelden van een badkamerrenovatie, gesorteerd op de grootte van de badkamer.

Budget badkamer

Als je een minimaal bedrag wilt spenderen aan een badkamerrenovatie, kies je er voor om de zogenaamde essentials van een badkamer te laten renoveren. Hierbij moet je denken aan onderdelen zoals de douche, de wastafel, het toilet en eventueel het aanwezige badkamermeubilair en het bad. Afhankelijk van wat je laat renoveren, zullen de kosten van een dergelijke badkamerrenovatie tussen de €3.500,- en €5.000,- liggen. Deze prijzen zijn berekend aan de hand van de omtrek van een gemiddelde basic badkamer, die rond de 9 vierkante meter is.

Wist je dat het mogelijk is om oude wandtegels te verven? Bekijk het op Wiki-Wonen.

Gemiddelde badkamer

Maar het kan natuurlijk ook dat je iets meer wilt van jouw badkamerrenovatie. Want dat is het mooie: je bepaalt alles zelf. Echter wil je nog steeds niet voor de duurste opties gaan, maar iets wat er qua prijs precies tussenin valt. Hierbij bezit je alle hierboven genoemde essentials: douche, toilet, badkamermmeubels, ligbad en één of meerdere wastafels. In zo’n situatie moet je rekenen op kosten voor een badkamerrenovatie die tussen de €5.000,- en de €7.500,- uitkomen. Wederom is er bij de berekening van deze kosten voor een badkamerrenovatie er van uit gegaan dat de badkamer een gemiddelde omtrek heeft van 9 vierkante meter.

Luxe badkamer

Soms wil je gewoon het beste voor je badkamer, en als je het budget er voor hebt… waarom niet? Een badkamerrenovatie die zal leiden tot een stijlvolle badkamer gevuld met de laatste trends op woongebied, het kost een beetje maar dan heb je ook wel iets bijzonders in huis. Voor een badkamer met een omtrek van 9 vierkante meter lopen de kosten voor een badkamerrenovatie al gauw op tot zo’n €10.000,-. Dit is het minimumbedrag, wees niet versteld als de kosten voor de renovatie van de badkamer hoger oplopen. Maar je krijg er wel iets heel bijzonders voor terug.

Inspiratie nodig? Ga naar vtwonen.be voor mooie foto’s en leuke ideeën.

Wat kost het tegelwerk in de badkamer?

De kosten die gepaard gaan met het laten renoveren van het tegelwerk in de badkamer zijn afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is er de grootte van de badkamer: hoe groter de badkamer, hoe meer vierkante meters er betegeld moeten worden en logischerwijs zal dat leiden tot een hogere prijs. Daarnaast is er een verschil tussen de vloer en de wand. Een vloer is minder vierkante meter maar de prijs van tegels voor de badkamervloer ligt wel hoger. Bij de wand van een badkamer is dit andersom. In de tabel hieronder zie je een overzicht van wat de prijs zoal kan zijn. Hierbij is uitgegaan van een goedkope optie voor de betegeling; de kosten kunnen hoger uitvallen wanneer je voor een duurder alternatief kiest.

Soort badkamer Onderdeel Aantal vierkante meter Prijs per vierkante meter Gemiddelde prijs
Kleine badkamer Vloer (goedkope optie) 4 €65 €260
Kleine badkamer Wand (goedkope optie) 24 €40 €960
Kleine badkamer Totaal €1.220
Gemiddelde badkamer Vloer (goedkope optie) 9 €65 €585
Gemiddelde badkamer Wand (goedkope optie) 36 €40 €1.440
Gemiddelde badkamer Totaal €2.025
Grote badkamer Vloer (goedkope optie) 25 €65 €1.625
Grote badkamer Wand (goedkope optie) 60 €40 €2.400
Grote badkamer Totaal €4.025

Wat kost een douchewand?

Een ander belangrijk onderdeel dat veelal gerenoveerd wordt tijdens een badkamerrenovatie, is de douchewand. Ook hierbij maak je keuzes die van invloed zijn op de uiteindelijke kosten van de badkamerrenovatie. Kies je voor een gemiddelde douchewand of ga je toch voor de luxe variant? En wil je een douchebak? Voor de gemiddelde inloopdouche met douchewand en een tegelvloer betaal je al gauw zo’n €980,- inclusief montagekosten. Kies je voor duurdere alternatieven, dan zal de prijs logischerwijs tevens hoger uitvallen. In de tabel hieronder vind je meer info over deze kosten.

Type douche Aankoopbedrag Montagekosten Gemiddelde prijs
Inloopdouche met een gemiddelde douchewand inclusief tegelvloer €700 €280 €980
Inloopdouche met een gemiddelde douchewand inclusief tegelvloer en douchebak €800 €280 €1.080
Inloopdouche met een luxe douchewand inclusief tegelvloer €2.000 €350 €2.350
Inloopdouche met een luxe douchewand inclusief tegelvloer en douchebak €2.200 €350 €2.550

Wat kost het stucwerk in de badkamer?

Bij het renoveren van de badkamer zal ook het plafond aan de beurt komen. Een badkamer is een bijzonder vochtige plaats in het huis, hier moet rekening gehouden worden bij het plaatsen van het stucwerk voor de plafond. Het is om deze reden dat greenboard gipsplaten gebruikt dienen te worden, want deze zijn van nature geïmpregneerd waardoor ze beter bestand zijn tegen vocht. Hierbij moet je al snel rekenen op een prijs van €250,- per post.

Meer informatie over de afwerking van stucwerk op Pyck.be uit Antwerpen

wat kost een ligbad

Wat kost een ligbad?

Een ander onderdeel van de badkamer dat je kunt laten renoveren is het ligbad. Hierbij moet je qua kosten al snel denken aan een prijs om en nabij de duizend euro. In de tabel hieronder zie je hoeveel je gemiddeld kwijt bent bij een ligbad met een omtrek van 1.80 bij 0.80 meter. Van invloed op de uiteindelijk prijs is het gehanteerde materiaal voor het ligbad. Zo is plaatstaal de goedkoopste optie, maar het nadeel aan dit materiaal is de slechte isolatie op het gebied van warmte. Lees hieronder meer over de diverse opties die je hebt voor het ligbad en de daaraan gerelateerde gemiddelde kosten.

Gekozen materiaal ligbad Gemiddelde kosten bad, omtrek 1.80 x 0.80 meter inclusief montage en btw Voordelen Nadelen
Plaatstaal €840 -Veel opties qua vorm
-Krasbestendig
-Betaalbaar
-Slechte isolatie, vooral op het gebied van warmte
Acryl €1.130 -Beste optie voor complexe vormen
-Kan dienen als bubbelbad
-Relatief goedkoop
-Kras- en vlekbestendig
Gietijzer €1.830 -Uitstekende isolatie
-Niet onderhevig aan slijtage
-Krasbestendig
-Duurste optie
-Qua vorm en grootte weinig mogelijkheden

Resultaat van een badkamerrenovatie

Bekijk in deze video het resultaat van een grote badkamerrenovatie:

Wat kost vloerverwarming in de badkamer?

Als er één plek in huis is waar je vaak op blote voeten loopt, dan is het wel de badkamer. Vloerverwarming is in dat opzicht geen overbodige luxe. De hieronder genoemde gemiddelde kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij moet je denken aan factoren zoals het soort verwarming, bijvoorbeeld elektrisch. Tevens dien je te bepalen of de vloerverwarming de hoofd- of de bijverwarming van de badkamer wordt. Daarnaast zijn er nog vele extra’s mogelijk, bijvoorbeeld het monteren van pompschakelaren. Op de website van de Consumentenbond lees je hoe je bespaart met vloerverwarming.

Hoofdverwarming Toegevoegde bijverwarming Bijverwarming Gemiddelde kosten
Tot 10 vierkante meter Tot 15 vierkante meter Tot 20 vierkante meter Van €760 tot €835
Tot 20 vierkante meter Tot 30 vierkante meter Tot 40 vierkante meter Van €860 tot €925
Tot 30 vierkante meter Tot 45 vierkante meter Tot 60 vierkante meter Van €960 tot €1.075
Tot 40 vierkante meter Tot 60 vierkante meter Tot 80 vierkante meter Van €1.125 tot €1.150

Bron: Wtheating.be

Bespaar op de kosten, vergelijk offertes

Vele factoren zijn van invloed op de uiteindelijke kosten die gepaard gaan met een badkamerrenovatie. Door deze kosten op een rijtje te hebben, kun je goed bekijken waarop je kunt besparen. Denk aan de keuze qua materialen of luxe extra’s. Een andere slimme manier om te besparen is door de offertes te vergelijken via Heyman. Vul het offerteformulier in voor gratis en vrijblijvende offertes, wat je in staat stelt om de beste prijs te vinden voor de renovatie van jouw badkamer. Neem dus gerust een kijkje op onze site.