Menu Sluiten

kosten tuinman

Wat kost een tuinman?

Een tuinman kost gemiddeld €35,- tot €55,- per uur. De genoemde prijzen zijn exclusief voorrij- en materiaalkosten van de tuinman. Een mooie tuin is niet alleen prettig om te zien maar je kunt er ook nog eens erg van genieten als je er lekker in kunt zitten als het mooi weer is. Het aanleggen van een tuin kun je zelf doen als je groene vingers hebt maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Ben je zelf niet zo’n tuinier? Dan schakel je het beste een tuinman in om je tuin te laten ontwerpen, aanleggen en bijhouden.

Navigeer naar:

Uurloon tuinman | Tuin aanleggen | Tuinontwerp maken | Tuinonderhoud | Extra kosten

Wat is het uurloon van een tuinman?

Het gemiddelde uurloon van een tuinman ligt rond de €45,-. De uiteindelijke tuinman kosten zijn afhankelijk van de materiaalkosten en de eventuele voorrijkosten die in rekening worden gebracht. Het is dus verstandig om de bijkomende kosten mee te nemen in de kostenraming. Een tuinman kan een lager uurloon hebben, maar kan alsnog duurder uitvallen dan een tuinman met een hoger uurloon doordat de eerstgenoemde hogere materiaalkosten in rekening brengt.

Wat kost een tuin aanleggen?

Een tuinman kan veel verschillende klussen doen in je tuin. Het is maar net wat je wilt hebben en wat je budget is. Hoe groter het budget, hoe meer er gedaan kan worden. Voor bepaalde klussen wordt gerekend per vierkante meter, zoals te zien is in de volgende tabel.

Soort klus voor de tuinman Gemiddelde kosten per vierkante meter
Gras aanleggen Tussen €5,- en €10,-
Beplanting Tussen €10,- en €30,-
Verlichting Tussen €80,- en €100,-
Houten terras Tussen €70,- en €200,-
Schutting Tussen €60,- en €200,-
Straatwerk Tussen €50,- en €150,-

Daarnaast kan een tuinman ook voor klussen ingeschakeld worden die niet per vierkante meter berekend worden maar bijvoorbeeld per klus. Houd er altijd rekening mee dat een tuinman een uurloon voor zichzelf berekent maar dat daar ook de kosten voor het materiaal bijkomen.

Wil je bijvoorbeeld een ontwerp laten maken voor je tuin? Ook dat kan een tuinman voor je doen. De gemaakte plannen kan hij of zij dan ook voor je tot uitvoering brengen. Wil je een vijver laten aanleggen, een prieeltje laten bouwen of iets anders extra? Dan komen er natuurlijk kosten bij de totaalprijs van de tuin.

Mooie planten zijn zeker niet goedkoop te noemen maar een tuinman weet goed welke planten geschikt zijn voor jouw tuin en kan er voor zorgen dat er altijd wel iets in bloei staat zodat jij het hele jaar door van de tuin kunt genieten.

Kosten tuinman per m2

Soort tuin Gemiddelde kosten per vierkante meter
Voordelig; alleen bestrating en beplanting Gemiddeld €75,-
Gemiddeld; met bestrating, beplanting, verlichting en eventuele extra’s Gemiddeld €100,-
Duur; met bestrating, beplanting, verlichting, extra’s en het gebruik van duurdere materialen Gemiddeld €250,-

Bron tabel: Tuin-design.be

tuinman ontwerp

Wat kost een tuinontwerp?

Een tuin ontwerpen is een klus die je het beste aan een professioneel bedrijf overlaat. Zij weten precies wat goed in je tuin past en houden rekening met de grootte, de ligging (is er bijvoorbeeld veel zon of juist schaduw) en met jouw wensen. Zo maken ze een ontwerp dat naar jouw zin is maar dat ook nog eens goed past en prima rendeert. Een ontwerp laten maken is altijd verstandig: zo weet je meteen hoe de tuin eruit komt te zien en als er aanpassingen gedaan dienen te worden kan dit altijd voordat de daadwerkelijke tuin er is. Een tuinman rekent gemiddelde prijzen voor het maken van een ontwerp waarbij de grootte van de tuin een belangrijke rol speelt. Als je tuin niet zo heel groot is, zullen de kosten van het ontwerp ook lager uitvallen, simpelweg omdat er minder te ontwerpen is. De gemiddelde prijzen vind je in de volgende tabel.

Soort tuin waarvoor een ontwerp gemaakt wordt Gemiddelde kosten per vierkante meter
Ontwerp voor tuinen kleiner dan 300 m²
Ontwerp voor tuinen groter dan 300 m² €2,- per vierkante meter

Tuinonderhoud

Een mooie tuin is een genot om te hebben maar je dient deze wel netjes bij te houden zodat alles er mooi uit blijft zien en het niet gaat woekeren. Als je zelf niet zo’n groene vingers hebt of simpelweg geen tijd of zin om de tuin goed bij te kunnen houden kun je daarvoor ook een tuinman inschakelen. Een tuinman kan ervoor zorgen dat je tuin er altijd tiptop uitziet en je zelf nergens geen omkijken meer naar hebt. Dit zijn de gemiddelde kosten die een tuinman voor onderhoud rekent, bekeken voor verschillende klussen.

Diensten van tuinaannemers Gemiddelde kosten per vierkante meter/klus of uur
Uurtarief €30,-
Gazon onderhouden €25,- per 100 m²
Boom laten kappen €250,-
Bomen en planten laten snoeien €30,- per uur
Schuttingen onderhouden Tussen €20,- en €30,- per schutting

tuinonderhoud

Extra kosten

Naast het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van een tuin kan een tuinman ook nog voor tal van verschillende andere klussen ingeschakeld worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanleggen van een vlonder, het plaatsen van een schutting of andere werken. Als je precies wilt weten wat een tuinman voor je kan doen en wat dit kost kun je het beste eerst een aantal tuinaannemers met elkaar vergelijken. Vraag altijd offertes aan bij meerdere tuinaannemers zodat je deze kunt vergelijken en kunt bekijken welke het beste voor jou uitpakt en bij jouw wensen past. Dit zijn de gemiddelde kosten voor diverse klussen.

Diverse klussen die de tuinman doet Gemiddelde kosten per vierkante meter
Gras leggen Tussen €5,- en €9,-
Beplanting aanbrengen Tussen €10,- en €22,-
Straatwerk leggen Tussen €40,- en €120,-
Houten vlonders plaatsen Tussen €60,- en €120,-
Schutting laten plaatsen Tussen €50,- en €70,-

Voor tuinaanleg betaal je het hoge tarief van 21% en niet het verlaagde tarief van 6%. Toch zijn er een aantal uitzonderingen wanneer je woning ouder is dan 10 jaar. Denk aan het aanleggen van een toegangsweg (oprit) of een buitenterras die aan je woning grenst. Op financien.belgium.be staat meer informatie.

Keurmerk voor tuinaannemers: de Belgische Federatie Groenvoorzieners.