Menu Sluiten

Wat kosten kozijnen?

Kozijnen heb je in verschillende uitvoeringen. Zo kun je kiezen uit onder andere hout, aluminium en kunststof. Naast de materiaalsoort moet je bijvoorbeeld ook beslissen tussen een vast kozijn of een draai- kiepkozijn.

De keuze hangt vaak af van de stijl van je huis, persoonlijke smaak en je budget. In dit artikel lees je over de verschillende materialen en uitvoeringen van kozijnen.
Gewone kozijnen

Kunststof

In de meeste nieuwbouwhuizen wordt standaard gebruik gemaakt van kunststof kozijnen. Per m2 betaal je gemiddeld €700,- tot €800,-. Kunststof is daarmee goedkoper dan hout en kent daarnaast nog vele voordelen. De soort kunststof die wordt gebruikt, PVC, is vrijwel compleet onderhoudsvrij. Dit betekent dat ze eens in de zoveel tijd alleen schoongemaakt moeten worden. Het schilderen van de kozijnen is niet nodig. In de meeste gevallen kunnen de kozijnen niet eens geschilderd worden! Gelukkig is PVC in bijna alle kleuren verkrijgbaar.

Verder werkt de kunststof geluiddempend, vochtwerend en isolerend. Zeker wanneer je ze combineert met HR++ glas ben je verzekerd van een minimaal warmteverlies. Bovendien zijn deze kozijnen recyclebaar. Ze zijn daarom een duurzame keuze. Meer weten over kunststof kozijnen? Neem een kijkje op Kampmankozijnen.nl voor meer informatie.

Aluminium

Aluminium kozijnen zijn net als kunststof kozijnen duurzaam en gaan erg lang mee. Ze zorgen voor een strakke en moderne uitstraling en zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Net als kunststof is aluminium niet over te schilderen. Door de thermische onderbreking hebben de kozijnen een hoog isolerend vermogen.

Mede door de hardheid en weerbestendigheid is aluminium erg duurzaam. Het verweert niet en zal niet gaan roesten of rotten bij nat weer. Hierdoor is het ook onderhoudsarm. Eens in de zoveel jaar zullen het frame en de schroeven echter even aangedraaid moeten worden.

Ook de veiligheid is een groot voordeel van aluminium. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om zo’n kozijn open te breken, zeker met een sluitwerk. Wil je een garantie op goede beveiliging? Let dan bij de aanschaf op het PKVW keurmerk. Voor een aluminium kozijn betaal je gemiddeld €800,- tot €950,- per m2.

Houten kozijnen

Houten kozijnen

Houten kozijnen worden vaak gekozen om hun traditionele of klassieke uitstraling, welke met kunststof of aluminium niet is te creëren. Hardhout of naaldhout worden het meest gebruikt, maar andere houtsoorten zijn ook mogelijk. Hardhout is echter de meest stevige en duurzame optie. Gemiddeld kost een houten kozijn €750,- tot €900,- per m2.

Goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur en is erg belangrijk bij houten kozijnen. Het is verstandig om elke paar maanden de kozijnen met wat warm water af te nemen. Tijdens het schoonmaken kun je direct controleren of de verflaag nog in goede staat is. Na ongeveer 5-7 jaar is het vaak weer nodig om opnieuw te schilderen.

Soorten kozijnuitvoeringen

Naast de keuze uit verschillende materialen, is het ook belangrijk om over het soort kozijn na te denken. Wil je de ramen kunnen openen? Moeten de kozijnen extra inbraakveilig zijn? Kies je voor één bepaalde soort of kunnen er verschillende geplaatst worden?

Voorbeelden van de meest voorkomende kozijnsoorten:

  • Vast kozijn: een kozijn met raam zonder beweegbare delen. Dit raam kan niet geopend worden.
  • Draairaam: dit soort ramen kunnen naar buiten of binnen gedraaid worden.
  • Kiepraam: ook wel een valraam genoemd. Dit raam wordt naar binnen geopend waarbij de bovenkant naar binnen toe “valt”.
  • Draaikiepraam: dit raam kan zowel draaien als naar binnen “vallen”. Er zitten dan zowel scharnieren aan de onderkant als een zijkant.
  • Uitzetraam: kozijn met scharnieren aan de bovenkant, waardoor de onderkant naar buiten wordt geopend.
  • Tuimelraam: ook wel een dakraam genoemd. Het draaipunt bevindt zich in het midden van het kozijn.