Menu Sluiten

kosten gevelrenovatie berekenen

Wat kosten 8 zonnepanelen met omvormer?

Het installeren van 8 zonnepanelen van 410 Wp kost gemiddeld tussen de €3.999,- en €5.799,-. Een micro-omvormer kost tussen de €1.200,- en €3.600,- voor 8 zonnepanelen. Een string-omvormer is meestal goedkoper en kost tussen de €1.000,- en €1.200,-. Bij het aanschaffen van 8 zonnepanelen moet je kiezen tussen een pakket met of zonder montage. Een gemiddeld pakket inclusief montage ligt tussen de €4.000,- en €5.000,-. Dit bedrag is inclusief de zonnepanelen, de omvormer en de installatie.

Gratis offertes aanvragen!

Wil je meer weten over deze kosten? Dan ben je hier op het juiste adres. Lees verder en leer meer over de kosten van 8 zonnepanelen met een omvormer.

Prijs 8 zonnepanelen met omvormer

Het installeren van 8 zonnepanelen van 410 Wp kost gemiddeld tussen de €3.999,- en €5.799,-. Naast de zonnepanelen heb je ook een omvormer nodig. Er zijn verschillende soorten omvormers, bijvoorbeeld micro-omvormers en string-omvormers.

Een micro-omvormer kost tussen de €1.200,- en €3.600,- voor 8 zonnepanelen. Een string-omvormer is meestal goedkoper en kost tussen de €1.000,- en €1.200,-. De totale kosten hangen dus af van welke omvormer je kiest en de bijkomende montage- en servicekosten. Bij de keuze voor zonnepanelen is het belangrijk om rekening te houden met deze verschillende kosten om een goed overzicht te hebben van de totale investering. Hierdoor weet je precies wat je kunt verwachten qua uitgaven.

In de tabel hieronder lees je meer over de verschillende kosten. Bespaar op deze kosten door een gratis offerteaanvraag te doen!

Kostenoverzicht zonnepanelen + omvormer

Product Gemiddelde kosten*
8 x 410 Wp zonnepanelen €3.999 – €5.799
Micro omvormer €1200,- tot €3600,- voor 8 zonnepanelen
String omvormer €1000,- tot €1200,-

* Inclusief BTW en montagekosten

Wat beinvloed de prijs?

8 zonnepanelen inclusief montage of exclusief

Bij het aanschaffen van 8 zonnepanelen moet je kiezen tussen een pakket met of zonder montage. Inclusief montage betekent dat de installatie door professionals wordt gedaan. Dit kost vaak meer, maar bespaart je tijd en moeite. Een gemiddeld pakket inclusief montage ligt tussen de €4.000,- en €5.000,-. Dit bedrag omvat de zonnepanelen, de omvormer en de installatie.

Exclusief montage is meestal goedkoper, maar vereist dat je zelf de installatie regelt. Dit kan lastig zijn zonder de juiste kennis en ervaring. Het loont om offertes te vergelijken en te kijken naar eventuele garanties en servicecontracten die bij de installatie zijn inbegrepen.

Type zonnepanelen: materiaalkosten

De materiaalkosten van zonnepanelen hangen af van het type en de kwaliteit van de panelen. Monokristallijne zonnepanelen zijn duurder, maar hebben een hogere efficiëntie en langere levensduur. Ze zijn geschikt voor daken met beperkte ruimte omdat ze meer energie opwekken per vierkante meter. Polykristallijne panelen zijn goedkoper, maar ook iets minder efficiënt. Daarnaast heb je dunne film zonnepanelen, die nog goedkoper zijn maar veel meer ruimte innemen.

ast de panelen zelf zijn er ook kosten voor de omvormer en eventuele montagematerialen zoals beugels en bekabeling. Het is belangrijk om te investeren in goede kwaliteit, want dit beïnvloedt de levensduur en het rendement van je zonnepanelen.

Service kosten

Servicekosten zijn een belangrijk onderdeel van de totale kosten van zonnepanelen. Deze omvatten het onderhoud, monitoring en eventuele reparaties.

Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de panelen efficiënt blijven werken en voorkomt problemen op de lange termijn. Veel installateurs bieden servicecontracten aan die jaarlijkse inspecties en schoonmaak bevatten. Dit kan de levensduur van je zonnepanelen verlengen en het rendement verhogen.

Opbrengst 8 zonnepanelen

Met 8 zonnepanelen kun je jaarlijks ongeveer 2.821 kWh elektriciteit opwekken. Dit is genoeg om een gemiddeld huishouden van stroom te voorzien. Zonnepanelen werken het beste tijdens zonnige dagen, vooral in de zomer wanneer er meer zonlicht is. De opbrengst kan variëren afhankelijk van de locatie en de oriëntatie van de panelen op het dak.

Rendement en terugverdientijd

Het rendement van 8 zonnepanelen wordt geschat op ongeveer 20,4%. Dit betekent dat je ongeveer 20,4% van de zonne-energie die op de panelen valt, effectief omzet in elektriciteit. De terugverdientijd van de investering in 8 zonnepanelen is ongeveer 5 jaar. Dit kan sneller zijn door stijgende energietarieven en eventuele subsidies of belastingvoordelen. Na deze periode begin je geld te besparen op je energierekening, omdat je zelf elektriciteit opwekt met de zonnepanelen. Zonnepanelen zijn dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee op de lange termijn.

Wat kost een omvormer voor 8 zonnepanelen?

Voor 8 zonnepanelen kun je kiezen uit verschillende soorten omvormers, afhankelijk van je behoeften en budget.

  • Micro-omvormer: Deze omvormer wordt per zonnepaneel geïnstalleerd en kost tussen de €150,- en €450,- inclusief btw en installatie. Het voordeel van micro-omvormers is dat ze de prestaties van elk zonnepaneel individueel optimaliseren.
  • String-omvormer: Voor 8 zonnepanelen kun je een string-omvormer gebruiken die geschikt is voor dit aantal panelen. Een string-omvormer kost doorgaans tussen de €1000 en €1200 inclusief btw en installatie. Deze omvormer zet de gelijkstroom (DC) die de zonnepanelen produceren om in wisselstroom (AC) die je in huis kunt gebruiken.

Hoe kun je besparen op de prijs van 8 zonnepanelen en een omvormer?

Als je de kosten voor 8 zonnepanelen en een omvormer wilt verlagen, zijn er een paar manieren om te besparen:

  • Subsidies en belastingvoordelen: Informeer bij de overheid of er subsidies beschikbaar zijn voor de aanschaf van zonnepanelen. Ook kun je vaak de btw op de aanschaf en installatie terugvragen.
  • Vergelijk offertes: Vraag offertes op bij verschillende installateurs. Vergelijk niet alleen de prijzen, maar ook wat er precies inbegrepen is, zoals garanties en service.
  • Kies een geschikt type omvormer: Kijk naar het type omvormer dat past bij je situatie. Micro-omvormers zijn duurder per stuk, maar kunnen beter presteren bij schaduw of verschillende oriëntaties van de panelen. String-omvormers zijn vaak voordeliger voor systemen zonder schaduw en met panelen in dezelfde richting.
  • Zelfinstallatie: Als je handig bent, kun je overwegen om zelf een deel van de installatie te doen, zoals het plaatsen van de panelen op het dak. Dit kan kosten besparen op arbeidskosten.
  • Onderhandel: Onderhandel over de prijs. Soms zijn installateurs bereid om te zakken in prijs, vooral als je aangeeft dat je bij meerdere partijen offertes hebt opgevraagd.

Wil je besparen op de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Het installeren van 8 zonnepanelen van 410 Wp kost gemiddeld tussen de €3.999,- en €5.799,-. Een micro-omvormer voor 8 zonnepanelen kost tussen de €1.200,- en €3.600,-, terwijl een string-omvormer meestal goedkoper is en tussen de €1.000,- en €1.200,- kost. Je kunt besparen op de kosten door een gratis offerteaanvraag te doen.