Menu Sluiten

kosten keukenrenovatie berekenen

Keukenrenovatie kosten berekenen

Bij een keukenrenovatie komen behoorlijk wat kosten om de hoek kijken. Deze kosten zijn uiterst variabel, want je moet nogal wat keuzes maken wanneer je jouw keuken laat renoveren. Vooraf heb je al een moeilijke keuze te maken, want ga je jouw keuken laten renoveren of kies je toch voor een nieuwe keuken? Maar er zijn nog veel meer keuzes die je tijdens een renovatie van een keuken dient te maken. Welk materiaal gebruik je voor bijvoorbeeld de keukenfrontjes? Welke apparaten staan los en welke laat ik inbouwen? Deze en andere dilemma’s zijn van invloed op de uiteindelijke kosten.

Hieronder kun je meer lezen over de kosten die gepaard gaan met het laten renoveren van jouw keuken. Er wordt dieper ingegaan op de keuzes die je dient te maken. Ook worden de voordelen die verbonden zijn aan een keukenrenovatie getoond. Dat is vooral handig wanneer je nog twijfelt tussen het laten renoveren van de keuken en het laten plaatsen van een nieuwe keuken. Ook worden een aantal van de individuele kosten benoemd die gepaard gaan met een keukenrenovatie, bijvoorbeeld de koelkast en de vaatwasmachine. Tot slot wordt er meer informatie geboden over het vergelijken van offertes, wat je via deze site eenvoudig kunt doen. Zo zie je meteen wat voor jou de beste optie is.

Navigeer direct naar:

Kosten keukenrenovatie | Welke keuzes beïnvloeden de prijs | Opknappen of nieuwe keuken | kosten keukenkastjes | Prijs spoeltafel | Kostprijs koelkast | Kosten inbouwoven | Inbouwkookplaat prijs | Dampkap prijzen | Kosten vaatwasser

Je keuken renoveren, wat kost dat?

De kosten die gepaard gaan met een keukenrenovatie zijn uiterst variabel, afhankelijk van meerdere keuzes die je gaandeweg moet maken. In de tabel hieronder vind je een globaal overzicht van de gemiddelde kosten van een keukenrenovatie. Hierbij wordt rekening gehouden met de grootte van de keuken (klein of bijkeuken, gemiddeld of groot), waarna in de volgende kolom voorbeelden worden gegeven van wat zoal gerenoveerd kan worden. Dit zijn voorbeelden en kunnen per geval natuurlijk verschillen. In de laatste kolom zie je de gemiddelde prijs van een dergelijke keukenrenovatie, waarbij btw en arbeidskosten inbegrepen zitten.

Welke maat keuken? Wat laten renoveren? (alle onderdelen inbegrepen) Gemiddelde kostprijs, inclusief btw en kosten van arbeid
Kleinere keuken of bijkeuken – 3 keukendeuren
– 3 voorkanten van lades
– 1 paneel van de koelkast
€350 – €1.000
Gemiddelde keuken – 8 keukendeuren
– 5 voorkanten van lades
– 1 paneel van de koelkast
– 1 paneel van de vaatwasser
€900 – €2.000
Grote keuken – 12 keukendeuren
– 7 voorkanten van lades
– 1 paneel van de koelkast
– 1 paneel van de vaatwasser
€1.000 – €3.000

Bron tabel prijzen keukenrenovatie: Cocci.be

renovatie keuken prijs

Welke keuzes zijn bepalend voor de uiteindelijke kosten van de keukenrenovatie?

Meerdere keuzes die je tijdens het proces maakt hebben een grote impact op de kosten die je maakt tijdens een keukenrenovatie. Hieronder vind je een overzicht van de keuzes die het meest bepalend zijn voor de uiteindelijke prijs van de renovatie van jouw keuken.

Keuze 1: het materiaal van de keukenfrontjes

Eén van de belangrijkste keuzes die je dient te maken zijn de soort keukenfrontjes die je hanteert in de keuken. Deze bepalen immers de look van de gehele keuken, de uitstraling van jouw keuken hangt hier van af. Het is daarbij van belang te kijken naar jouw eigen smaak, het is immers jouw keuken en jouw wensen en behoeften zijn het belangrijkst voor de uiteindelijke keuze. Maar ook jouw budget zal van invloed zijn, sommige materialen hebben een hogere prijs in vergelijking met andere materialen. Een combinatie van jouw eigen smaak en het beschikbare budget leiden tot een keuze.

Uit welke materialen kunnen je zoal kiezen voor de keukenfrontjes? Laten we beginnen met het goedkoopste materiaal dat beschikbaar is: melamine. Door de wijze waarop het gemaakt wordt, een MDF-paneel waarop hars geperst wordt onder hoge druk, is dit een goedkoop alternatief. Vervolgens is er folie. Hierbij wordt een ontzettend dunne laag op het oppervlak verlijmd aan de hand van een speciaal chemisch proces. Hoewel dit tevens een wat goedkoper alternatief is (net iets duurder in vergelijking met melamine, maar goedkoper dan de andere alternatieven), zit er ook een nadeel verbonden aan folie: er kunnen krassen op ontstaan. Melamine wordt ook gebruikt voor veel keukengerei, hierover lees je meer op de website van het Duurzaamheidskompas.

Laminaat is het volgende materiaal dat je kunt kiezen voor de keukenfrontjes, welke qua prijs zich in de middenklasse bevindt. Qua opzet is het vergelijkbaar met melamine, echter wordt er nog een decorlaag geplaatst aan de bovenzijde van het materiaal. Dit zorgt er voor dat laminaat steviger is in vergelijking met de voorgaande materialen, en daarnaast is laminaat beter bestand tegen vocht. het verschil tussen laminaat en melamine lees je op hln.be.

Twee alternatieven die ongeveer tot dezelfde prijsklasse behoren zijn acryl en mat/hoogglans lak. Acryl wordt als een coating op de keukenfrontjes geplaatst. Grootste voordeel van dit materiaal is dat het gemakkelijk schoon te houden is. Daarnaast krijg je een mooie ultrahoogglans. Mat/hoogglans lak is vergelijkbaar met folie waar vervolgens nog lak overheen wordt geplaatst. Bij dit materiaal heb je de meeste variatie qua kleuren, maar dit materiaal is echter wel gevoelig voor krassen.

De twee duurste alternatieven die je kunt kiezen voor je keukenfrontjes zijn massief hout en gehard glas. Zoals de namen eigenlijk al aangeven, zijn beide materialen erg stevig. Massief hout heeft echter wel als nadeel dat je relatief veel onderhoud moet plegen in vergelijking met andere materialen voor de keukenfrontjes. Gehard glas is de duurste variant, maar wanneer je dit materiaal gebruikt ben je er wel zeker van dat er nooit krassen kunnen ontstaan in de keukenfrontjes. En dat is ook wel wat waard. Kortom, genoeg materialen om uit te kiezen bij een keukenrenovatie. Gebruik altijd hout met het FSC-keurmerk (ga naar fsc.be voor meer informatie.. Dat weet je zeker dat het op verantwoorde wijze gekapt is.

Keuze 2: welke inbouwapparatuur kies je?

Er zijn vele onderdelen van een keuken die vernieuwd kunnen worden tijdens een renovatie, waaronder de apparatuur. Hierbij kun je denken aan allerlei keukenapparaten zoals de koelkast, de vaatwasser of een magnetron. Logischerwijs leidt dit tot hogere kosten, want per keukenapparaat moet je al snel rekenen op zo’n 500 euro extra. Let op dat deze prijs wel een uitdrukking is van de gemiddelde kosten, qua kwaliteit en prijs kunnen keukenapparaten erg uiteenlopen. Daarnaast moet je natuurlijk naar je eigen behoeften kijken.

Keuze 3: het aanrechtblad heeft veel invloed op de prijs

Het blad van jouw aanrecht is een groot onderdeel van de keuken, een plek waar je veel tijd achter zal spenderen. Daarnaast is het van invloed op de algehele look van de keuken, waardoor het een belangrijk onderdeel kan zijn van een keukenrenovatie. De prijs hiervan hangt af van het materiaal dat je kiest. Voor een werkblad moet je al snel rekenen op een prijs die gemiddeld rond de 500 euro ligt.

Keuze 4: keuken repareren of vernieuwen?

Het is aan te raden om vooraf goed te bepalen wat je nu eigenlijk wilt. Zijn er maar bepaalde gedeeltes van de keuken die gerenoveerd moeten worden (bijvoorbeeld kastjes) of is de gehele keuken toe aan een opknapbeurt? Daarnaast kun je er voor kiezen om bestaande onderdelen van de keuken te laten repareren in plaats van vervangen. Hierbij zullen de arbeidskosten wel hoger uitvallen, veelal zullen deze rond de 100 euro liggen plus de eventuele kosten van de vervanging dan wel het materiaal dat gebruikt wordt voor de reparatie.

Keuze 5: keuze voor eventuele extra opties

Er zijn een hoop extra opties die van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke kosten van een keukenrenovatie. Zo zijn er de plinten van de keuken, die je kunt laten vernieuwen voor een gemiddelde prijs tussen de 4 en 10 euro per meter. Daarnaast is er een speciale sierplint, welke geplaatst wordt tussen de vloer en de onderkast. Een mooie toevoeging aan de algehele look van jouw keuken voor een prijs van 5 à 15 euro per meter. Tot slot zijn er de sierlijsten, voor het wegwerken van inefficiënties (snoeren en dergelijken). Gemiddeld kosten deze lijsten tussen de 15 en 25 euro per meter.

Ga naar vtwonen.be voor meer inspiratie voor je nieuwe keuken!

De voordelen van een keukenrenovatie

Vooraf vraag je jezelf misschien af: waarom zou ik mijn keuken laten renoveren als ik ook kan kiezen voor een geheel nieuwe keuken? Echter zijn er een hoop voordelen op te noemen van een keukenrenovatie. Ten eerste zijn de kosten die gepaard gaan met een keukenrenovatie lager in vergelijking met het laten plaatsen van een nieuwe keuken. Tevens neemt een keukenrenovatie minder tijd in beslag, waardoor de voorbereiding sneller gaat en je minder lang de keuken hoeft te missen. Daarnaast besteed je minder geld aan de arbeidskosten, waardoor je geld over hebt om bijvoorbeeld luxer materiaal voor keukenonderdelen aan te schaffen. Tot slot hoeft er niet gesleuteld te worden aan gas, water en allerlei vormen van elektra. Combineer een keukenrenovatie met het renoveren van de badkamer voor nog meer wooncomfort.

Opknappen of een nieuwe keuken?

In de tabel hieronder vind je de gemiddelde kosten die gepaard gaan met het plaatsen dan wel vervangen van een oude keuken. Deze tabel kun je afzetten tegen de eerder tabel die te maken had met de kosten die je maakt bij een keukenrenovatie. Zoals je waarschijnlijk zelf ook ziet, kost het plaatsen van een nieuwe keuken een stuk meer in vergelijking met een keukenrenovatie. Waar de gemiddelde keukenkosten bij een ‘normale’ keuken van Ikea nog relatief betaalbaar zijn, lopen de kosten al snel op wanneer je kiest voor een wat luxere keuken. Het eerder genoemde voordeel van een keukenrenovatie, dat deze goedkoper is in vergelijking met het laten plaatsen van een nieuwe keuken, gaat nog steeds op.

Totale keukenkosten inclusief plaatsing Gemiddelde kosten vervanging keuken De beste keukens
Keuken van Ikea €2.750 €5.000 €15.000
Gemiddelde keuken van de Woonboulevard €5.000 €10.000 €35.000
Topsegment €15.000 €25.000 €100.000

Een nieuwe Ikea-keuken stel je eenvoudig samen op ikea.be.

Je nieuwe Ikea keuken in elkaar laten zetten door een vakman? Meer informatie over de Ikea montage service op Mijnklusser.be

kosten keukenkastjes

Wat kosten keukenkastjes?

Hieronder vind je de gemiddelde kosten per stuk van een keukenkastje. Hierbij worden zowel de kosten voor een onderkast als een bovenkast getoond. De onderkasten hebben dubbele elementen inclusief twee deuren. De hoogte van het kastje is 89 cm, de diepte 59 cm en de breedte 84 cm. De bovenkast heeft tevens twee deuren, een hoogte van 71 cm, een diepte van 35 cm en een breedte van 84 cm.

Onderkast Kosten per stuk
Massief hout, rustiek €976.50,-
Lamellen, massief hout €866.40,-
Afwerking aan de hand van kunststof €757.10,-
Bovenkast Kosten per stuk
Rustiek, massief hout €655.80,-
Lamellen, massief hout €631.60,-
Afwerking aan de hand van kunststof €545.10,-

Wat kost een spoeltafel?

Als het gaat om spoeltafels heb je de keuze uit vele soorten. Hieronder vind je de verschillende type spoeltafels waaruit je kunt kiezen voor jouw keukenrenovatie gekoppeld aan de kosten per stuk.

Type spoeltafel Kosten per stuk
Roestvrij staal met twee bakken €349.10,-
Roestvrij staal met een enkele bak €281.40,-
Geëmailleerd staal met een enkele bak €371.80,-
Kunststof met een enkele bak €491.10,-
Keramiek (Durogres) met een enkele bak €695.40,-

Wat kost een koelkast?

De prijs van een koelkast is niet specifiek te geven, want vele factoren zijn van invloed op de uiteindelijke prijs. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van het huishouden.

Type koelkast Kosten per stuk
Integreerbare onderbouw Tussen €564.60,- tot €1.439.10,-
Integreerbare inbouw Tussen €366.70,- tot €1.773.20,-

Wat kost een inbouwoven?

Als je genoeg ruimte hebt voor een inbouwoven, kun je kiezen uit een hoop varianten. In de tabel hieronder staan ze voor je op een rijtje, met daarnaast de kosten per stuk.

Inbouwoven Kosten per stuk
Elektrische oven van €399.20,- tot €1.501.50,-
Elektrische heteluchtoven van €656.10,- tot €814.50
Elektrische heteluchtoven, magnetron inbegrepen van €958.40,- tot €3.309.50,-
Combinatie conventionele en heteluchtoven van €705.70,- tot €2.254.80.-

wat kost een inbouwkookplaat

Wat kost een inbouwkookplaat?

Qua kookplaat kun je kiezen tussen een elektrische, gas of keramische kookplaat. De prijscategorieën lopen behoorlijk uiteen, wat terug te lezen valt in de tabel hieronder.

 Inbouwkookplaat inclusief bediening van bovenaf Kosten per stuk
Elektrische kookplaat Tussen €227.60,- tot €936.90,-
Gas kookplaat Tussen €273.20,- tot €1.244.50,-
Keramische kookplaat Tussen €380.70,- tot €4.854.80,-

Wat kost een dampkap?

Een dampkap voert de luchtjes die tijdens het koken ontstaan af. Hieronder zie je de verschillende typen kappen en in welke mate de prijzen rangeren.

Dampkap Kosten per stuk
Vrijhangende dampkap, onderbouw Tussen €87.90,- tot €2.108,-
Integreerbare dampkap Tussen €109,- tot €941.10,-
Schouwmodel Tussen €279.30,- tot €1.801.10,-

Wat kost een vaatwasser?

Tot slot is er de vaatwasser, een onderdeel dat niet meer weg te denken valt uit de moderne keuken. Hieronder zie je de verschillende typen vaatwassers plus de prijsrange.

Vaatwasser Kosten per stuk
Onderbouw inclusief 4 programma’s of meer Tussen €786.20,- tot €1.313.20,-
Integreerbare vaatwasser inclusief 4 programma’s of meer Tussen €811,- tot €2.383.50,-

Bespaar op de kosten, vergelijk offertes

De offerte is een uitstekende indicator van de uiteindelijke kosten die gepaard gaan met een keukenrenovatie. Op de site van Heyman vind je de offertes van meerdere bedrijven die gespecialiseerd zijn in keukenrenovaties. Het vergelijken van offertes is een slimme manier om op de kosten van een keukenrenovatie te besparen. Daarom is Heyman niet alleen de beste site voor alles wat je wilt weten over keukenrenovaties, maar je zult hier tevens de beste offerte vinden voor jou. En dat kan je een mooi zakcentje opleveren!