Menu Sluiten

wat kosten nieuwe ramen

Wat kosten nieuwe ramen?

Op meerdere plaatsen in het huis kan het voor komen dat je behoefte hebt aan nieuwe ramen. Soms komt dit omdat er een beschadiging is ontstaan in het raam, andere keren kan het voor komen dat je oude ramen hebt die niet meer voldoen aan jouw standaarden. Hieronder kun je meer lezen over de kosten van nieuwe ramen. Eerst worden de richtprijzen besproken, vervolgens wordt er dieper ingegaan op de keuzes die de uiteindelijke kosten beïnvloeden. Hierbij kun je denken aan het soort materiaal dat je gebruikt, het type glas en de extra’s waarvoor je kiest. Ook kun je op onze sites offertes vergelijken, waardoor je extra kunt besparen op de kosten die gepaard gaan met het plaatsen van nieuwe ramen.

Navigeer naar:

Richtprijzen nieuwe ramen | Kosten PVC ramen | Prijzen houten ramen | Aluminium ramen kosten | Kosten beglazing | Extra opties

Richtprijzen nieuwe ramen en handige informatie

Zoals de term ‘richtprijzen’ eigenlijk al aangeeft, gaat het hierbij om globale indicatie van de kosten die gepaard gaan met het plaatsen van nieuwe ramen. Vele factoren zijn van invloed op het uiteindelijke bedrag, ook extra’s die niet in de onderstaande tabel zijn opgenomen. De tabel geeft echter wel een duidelijk overzicht van de kosten in zijn meest basic vorm. Meegenomen zijn het gekozen materiaal en de gemiddelde oppervlakte van een raam.

Materiaal raam Oppervlakte van het raam Gemiddelde kosten inclusief levering, montage, btw en isolatieglas
PVC 1 vierkante meter €200 – €400
Hout 1 vierkante meter €300 – €500
Aluminium 1 vierkante meter €600 – €800

Bron prijstabel: Mertensramen.be

3 keuzes die de prijs van nieuwe ramen bepalen

Meerdere keuzes zullen hun weerslag hebben op de uiteindelijke kosten die je betaalt voor het plaatsen van nieuwe ramen. Drie van de keuzes die je zult maken die over het algemeen gezien worden als de keuzes die de meeste impact hebben op de prijs, zijn de volgende drie keuzes: de samenstelling van jouw raam, de directe loonkosten en de montagekosten. Hieronder wordt dieper ingegaan op deze drie factoren.

Een raam bestaat uit meerdere onderdelen, waarbij voor elk onderdeel keuzes gemaakt dienen te worden (hieronder meer over de onderdelen van een raam). De onderdelen in kwestie zijn het kader, het glas en het beslag. Keuzes die hierbij gemaakt moet worden hebben betrekking op het materiaal voor de kaders, het soort glas en welke extra’s je wilt als beslag. De eerste twee onderdelen zijn relatief duidelijk, maar het beslag misschien niet. Met het beslag worden onderdelen van het raam bedoeld zoals de handgrepen en allerlei vergelijkbare sluitingsmechanismen.

Naast de kosten die gepaard gaan met de onderdelen van een raam, zal een raam tevens geïnstalleerd moeten worden. Dit laat je doen door een professional, maar hierdoor krijg natuurlijk te maken met directe loonkosten. Hoe meer handwerk, hoe hoger de arbeidskosten uit zullen vallen. Het monteren van het raam of de ramen gaat ook gepaard met kosten, waarbij je naast de plaatsing tevens rekening moet houden met de vervoerkosten die bij het plaatsen van een nieuw raam om de hoek komen kijken.

Keuze 1: materiaal

Zoals eerder werd benoemd, bestaat een raam uit drie onderdelen: het kader, het glas en het beslag. Voor het kader heb je de keuze uit meerdere soorten materialen voor de zogenaamde omheining van jouw nieuwe raam. Hieronder wordt dieper ingegaan op de materialen waaruit je kunt kiezen en de weerslag die deze materialen hebben op de uiteindelijke kosten die je maakt bij het laten plaatsen van nieuwe ramen. De drie meest gekozen materialen voor het kader van een raam zijn PVC, hout en aluminium.

PVC ramen kosten

PVC is een soort kunststof die zowel goedkoop is als dat deze eenvoudig te vervaardigen is, waardoor het een interessante optie is voor vele werkstukken. Ook voor het kader van een raam is het een prima keuze, want er zijn absoluut voordelen op te sommen. Eerder werd al genoemd dat PVC een goedkope kunststof is. Daarnaast is de isolatiewaarde van PVC hoog, zodat je weinig warmte verliest via de ramen en vocht tevens niet kan binnen dringen. Dit maakt van PVC een slimme investering. Immers geldt dat wanneer jouw woning minder warmte verliest de energierekening tevens lager zal zijn. Deze besparing kan oplopen tot zo’n 20 procent. Dit alles maakt PVC een interessante optie voor de kaders van jouw nieuwe ramen.

In de tabel hieronder vind je de globale kosten die gepaard gaan met PVC kaders rond nieuwe ramen. Hierbij zit de levering, montage, btw en isolatieglas inbegrepen. Een raam van 1.000 x 1.000 mm met een kader van PVC kost tussen de €200,- en €400,-. Dit is echter wel een globale inschatting, want andere factoren kunnen ook van invloed zijn op de uiteindelijke kosten. Denk hierbij aan het type raam dat je laat monteren (vast, draai-kiep of val). Tevens kunnen de montagekosten verschillen per specialist.

Grootte PVC raam Gemiddelde kosten inclusief levering, montage, btw en isolatieglas
1.000 x 1.000 mm Van €200 tot €400
1.500 x 1.200 mm Van €300 tot €500
2.000 x 1.500 mm Van €600 tot €800

Meer over de voor- en nadelen van pvc-ramen lees je op de blog van zimmo.be.

prijzen houten ramen

Houten ramen kosten

Eén van de meest gekozen materialen voor de kaders van nieuwe ramen is hout. Qua prijs behoort het tot de middenklasse, maar er zijn meer redenen te bedenken waarom je voor hout kunt kiezen. Het is stijlvol materiaal dat altijd goed staat bij nieuwe ramen. Daarnaast is de kleur makkelijk aan te passen, je schildert er gewoon een nieuwe kleur overheen. Tevens isoleert hout uitstekend, wat een positief effect zal hebben op jouw energierekening.

In de tabel hieronder zie je een globaal overzicht van de kosten die gepaard gaan met het laten plaatsen van houten kaders rondom de nieuwe ramen. Dit zijn richtprijzen, want andere factoren kunnen van invloed zijn op de uiteindelijke prijs. Een goed voorbeeld hiervan is de keuze tussen hardhout of zachthout. Daarnaast is dit de prijs van één raam. Kies je er bijvoorbeeld voor om drie houten ramen van 1.500 bij 1.200 mm te laten plaatsen, dan zal je dit tussen de €1.200 en €1.800 kosten. Bekijk de tabel hieronder voor meer info.

Grootte houten raam Gemiddelde kosten inclusief levering, montage, btw en isolatieglas
1.000 x 1.000 mm Van €300 tot €500
1.500 x 1.200 mm Van €400 tot €600
2.000 x 1.500 mm Van €800 tot €1.000

Hout moet je regelmatig onderhouden. Waarom dat belangrijk is, lees je in het artikel op wtcb.be.

Aluminium ramen kosten

De duurste variant voor de kaders van jouw nieuwe ramen is aluminium. Alhoewel je voor dit materiaal meer moet betalen, komt dat onder meer door de hoge kwaliteit van dit materiaal. Het is dan ook een goede lange termijn investering door de stevigheid en de algehele stabiliteit van het materiaal. Aluminium isoleert beter dan alle andere materialen en is daarnaast bestand tegen alle weersomstandigheden. Ook de onderhoudskosten zijn het laagst bij aluminium kaders.

De gemiddelde kosten die gepaard gaan met het plaatsen van aluminium kaders rondom nieuwe ramen vind je hieronder in de tabel. Dit is een globale indicatie van de kosten, andere factoren zijn van invloed op de uiteindelijke prijs die je moet afrekenen. Denk hierbij aan de typen ramen die je gebruikt en de variërende montagekosten per specialist. Desalniettemin geeft de tabel hieronder je een goed globaal overzicht van de kosten. Stel dat je twee nieuwe aluminium ramen laat plaatsen van 1.000 bij 1.000 mm, dan moet je rekenen op kosten tussen de €1.000 en €1.400.

Grootte aluminium raam Gemiddelde kosten inclusief levering, montage, btw en isolatieglas
1.000 x 1.000 mm Van €500 tot €700
1.500 x 1.200 mm Van €700 tot €900
2.000 x 1.500 mm Van €1.300 tot €1.500

Meer informatie over de voordelen van aluminium ramen lees je op verbouwen.be.

kosten isolatieglas

Keuze 2: beglazing

Een volgende keuze die je dient te maken is het type glas waar je voor kiest voor de nieuwe ramen. Ten eerste dien je te kiezen tussen dubbel glas of enkelvoudig glas. In feite is dit geen keuze, want dubbel glas is de standaard. Enkelvoudig glas is misschien goedkoper maar tevens hopeloos verouderd, en daarnaast isoleert dubbel glas vele malen beter waardoor het tevens voordelig is voor de energierekening. Daarnaast kun je er voor kiezen om het glas te voorzien van een dun metaallaagje, welke de isolatiewaarde verhoogt. Dit is HR-glas. Hoe meer plusjes achter de HR staan, hoe hoger de isolatiewaarde. Door te kiezen voor isolatieglas betaal je het verlaagde btw-tarief van 6% over de arbeidskosten. Lees hier meer over op financien.belgium.be.

In de tabel hieronder lees je over de gemiddelde kosten die gepaard gaan met elk type glas, en hoeveel je jaarlijks bespaart door te kiezen voor een bepaald soort glas.

Type glas Grootte Gemiddelde kosten inclusief btw, exclusief montage Kostenbesparing per jaar voor een gemiddeld huis (20 vierkante meter glas)
Standaard dubbel glas 1 vierkante meter €50 – €55 €150 – €170
HR 1 vierkante meter €55 – €60 €200 – €220
HR+ 1 vierkante meter €60 – €65 €260 – €280
HR++ 1 vierkante meter €65 – €75 €280 – €300
HR+++ 1 vierkante meter €100 – €130 €310 – €330

Bron tabel met prijzen glas: Moersteeglas.be uit Hasselt

Lees op vlaanderen.be meer over het ontvangen van een premie voor het plaatsen van isolatieglas. Het plaatsen van isolatieglas voorkomt warmteverlies. Zo bespaar je op de energiekosten. Isoleer je woning om van een hogere besparing te profiteren. Waarom kiezen voor isolatieglas? Lees het artikel op bewustverbruiken.be.

Keuze 3: extra opties?

Naast de kaders en het type glas zijn er tevens een aantal extra opties die je kunt kiezen voor jouw nieuwe ramen. Deze zijn hieronder in de tabel voor je op een rijtje gezet. Deze bieden je meer mogelijkheden en zijn vooral bedoeld om de boel goed af te maken. Ze verhogen bijvoorbeeld het wooncomfort (vliegenraam om insecten buiten te houden) of het gemak waarmee je er voor zorgt dat het donker wordt in jouw woning (handmatig of elektrisch rolluik). In de tabel hieronder vind je deze opties en de gemiddelde kosten per vierkante meter.

Product Oppervlakte Gemiddelde kosten inclusief btw, exclusief montagekosten
Vliegenraam 1 vierkante meter €40 – €80
Handmatig rolluik 1 vierkante meter €50 – €150
Elektrisch rolluik 1 vierkante meter €250 – €350
Ventilatierooster raam 1 vierkante meter €75 – €125

Op wikipedia.org staat meer informatie over een vliegenraam.

Keuze 4: ramen zelf vervangen of laten doen?

Tot slot kun je nog op de kosten van nieuwe ramen besparen door deze zelf te plaatsen. Echter wordt dit in de norm afgeraden, tenzij je een ervaren doe-het-zelver bent die vele klusjes in en rond het huis uitvoert en daarnaast zelf in een professionele capaciteit als klusser werkt. Maar in de meeste gevallen krijg je het beste resultaat door een vakman in te huren. Dit kost misschien meer, maar je weet zeker dat de boel in ieder geval goed geplaatst wordt. Alhoewel zelf plaatsen goedkoper lijkt, zullen de kosten natuurlijk flink kunnen oplopen in het geval dat er iets mis gaat. Daarom wordt het altijd aangeraden om te kiezen voor een vakman. En het mooie is, op onze site kunnen eenvoudig de offertes van diverse bedrijven vergeleken worden.

Bespaar op de kosten van nieuwe ramen, vergelijk offertes

Zoals al werd aangegeven, kun je op de site van Heyman verschillende offertes bekijken. Dit is een slimme manier om nog meer op de kosten te besparen, want je ziet meteen welk bedrijf voor de beste prijs jouw nieuwe ramen plaatst. Koppel dit feit aan de gemiddelde kosten die gepaard gaan met allerlei onderdelen van nieuwe ramen, en je krijgt een goed overzicht van de kosten van het laten plaatsen van nieuwe ramen. Kijk dus rustig rond op onze site voor een goed beeld van de gemiddelde prijs voor het late plaatsen van nieuwe ramen. Vul het offerteformulier in voor gratis en vrijblijvende offertes!