Menu Sluiten

isolatie kosten berekenen

Isolatie kosten berekenen

Aan het plaatsen van isolatie binnen jouw woning zitten een aantal flinke voordelen verbonden. Isolatie zorgt er voor dat warmte minder makkelijk het huis kan verlaten, waardoor je minder hoeft te stoken en dus een lagere energierekening zal hebben. Daarnaast is het vochtwerend, wat de binnenmuren beschermd en schimmelplekken zal voorkomen. Tevens kan het op meerdere plekken in huis geplaatst worden, wat de waarde van je woning zal verhogen en tevens de levensduur van het huis zal verlengen. Kortom, genoeg redenen om te kiezen voor isolatie.

Maar wat zijn de kosten die gepaard gaan met het laten plaatsen van isolatie? Hieronder kun je meer lezen over de kosten. Hierbij worden zowel de gemiddelde kosten per vierkante meter als de kosten die gepaard gaan met de verschillende vormen van isolatie die je kunt laten uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn spouwmuurisolatie en dakisolatie, maar er is nog veel meer mogelijk op het gebied van isolatie. Tot slot wordt besproken van welke premies je gebruik kunt maken om kosten te besparen, en hoe je op de site van Heyman de offertes van erkende bedrijven kunt vergelijken om zo de beste prijs te vinden.

Navigeer naar:

Kosten per m2 | Prijzen per matieraalsoort | Spouwmuurisolatie | Vloerisolatie | Dakisolatie | Kruipruimte isolatie | Gevelisolatie

Je woning isoleren, wat kost dat per m2 in 2023?

Zoals al werd aangestipt in de introductie, zijn er meerdere vormen van isolatie die je kunt laten uitvoeren binnen je woning. In de tabel hieronder zijn deze voor je op een rijtje gezet, inclusief de gemiddelde kosten per vierkante meter van deze typen isolatie. Stel je voor dat je voor vloerisolatie kiest en je hebt een vloeroppervlak van 60 vierkante meter. De gemiddelde kosten voor vloerisolatie komen dan uit op een prijs tussen €540 en €1980. Aan de hand van de onderstaande tabel kun je eenvoudig berekenen wat de verschillende soorten isolatie je ongeveer gaan kosten.

Type isolatie Gemiddelde kosten per vierkante meter
Spouwmuur Tussen €12 en €26
Binnenmuur Tussen €27 en €38
Gevel Tussen €110 en €140
Kruipruimte Tussen €13 en €47
Vloer Tussen €9 en €33
Dak Tussen €28 en €70
Dubbelglas Tussen €40 en €130

Bron tabel: Isolatie-bedrijf.be uit Hasselt

Voor het isoleren van je woning betaal je het verlaagde btw-tarief van 6%. Eén van de voorwaarden is dat je woning minstens 10 jaar oud moet zijn om hiervan te profiteren. Lees meer over het btw-tarief op financien.belgium.be.

Vanaf 2020 moeten alle woningen die voor 1 januari 2006 aangesloten waren op het elektriciteitsnet voorzien zijn van dakisolatie. Lees er meer over op vlaanderen.be.

Wat zijn de gemiddelde kosten per soort isolatie?

De soorten isolatie zijn in feite onder te verdelen in vier locaties: het dak, de vloer, de spouwmuur en het glas van de ramen. Daarnaast is er het dichten van naden en kieren, een belangrijke werkzaamheid bij elke vorm van isolatie. In de tabel hieronder kun je meer lezen over de gemiddelde kosten die gepaard gaan met elke vorm van isolatie. Tevens zie je een indicatie van de besparingen die je jaarlijks kunt maken wanneer je isolatie laat plaatsen. Het toont eens te meer aan de isolatie een waardevolle investering kan zijn.

Type isolatie Gemiddelde prijs Hoeveel bespaar je op gas per jaar?
Dak €4000 – €4500 Per 1000 m3: €650 – €700
Vloer €1500 – €2000 Per 350 m3: €200 – €250
Spouwmuur Rond de €2000 Per 850 m3: rond de €550
Glas Rond de €3500 Per 450 m3: €250 – €300
Dichtmaken naden en kieren € 1000 – €1500 Per 80 m3: €50 – €60

Verschillende soorten isolatie

Zoals je in de tabellen kon lezen, kun je kiezen uit meerdere vormen van isolatie. Deze zijn te plaatsen op meerdere locaties binnen je woning. De onderstaande soorten isolatie kun je laten plaatsen binnen jouw woning:

Bij al deze vormen van isolatie dien je er rekening mee te houden dat de naden en kieren gedicht moeten worden, wat tevens kosten met zich meebreng.

kosten spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Tussen de buiten- en de binnenmuur van een woning bevindt zich de spouw, een open ruimte . De voornaamste functie van deze spouw is het weren van vocht, maar je kunt de spouw tevens vullen met isolatiemateriaal. Alhoewel een groot gedeelte van de woningen die gebouwd zijn na de jaren ’80 van zichzelf al in het bezit zijn van spouwmuurisolatie, is dit bij oudere woningen niet altijd het geval. Wanneer jouw woning nog geen spouwmuurisolatie bezit, kan deze optie de moeite waard zijn. Je hebt hierbij de keuze uit drie materialen: glaswol, EPS parels en PUR schuim.

Zoals elke vorm van isolatie heeft spouwmuurisolatie als voordeel dat de warmte beter binnen blijft, waardoor je minder hoeft te stoken en dus bespaart op de energiekosten. Daarbij kunnen materialen voor spouwmuurisolatie tevens de akoestiek bevorderen door harde geluiden van buitenaf beter te weren. Tevens verdien je deze investering relatief snel terug, tussen de 3 en 5 jaar. Je kunt nog meer op de kosten te besparen door te bekijken of je in aanmerking komt voor subsidie of premies. Maar er zijn niet alleen maar voordelen: als vocht niet goed verwijderd wordt, kan het na aanbreng van het isolatiemateriaal niet meer afgevoerd worden. Dit zal op de muren slaan, wat vocht- en schimmelplekken tot gevolg kan hebben.

Wat kost spouwmuurisolatie?

De kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van enkele factoren. Denk hierbij aan het type woning waarin je woont en de algehele oppervlakte van de muur. In de tabel hieronder wordt rekening gehouden met deze factoren bij het bepalen de gemiddelde kosten, waarbij tevens gekeken wordt naar de hoeveelheid gas dat jaarlijks gebruikt wordt, hoeveel je kunt besparen per jaar en in hoeveel jaren je deze investering terug verdient.

Soort woning Oppervlakte Gemiddelde prijs Gas Besparing Terugverdientijd
Appartement 30 vierkante meter €450 180 m³ per jaar €112 per jaar 4 jaar
Rijtjeswoning 50 vierkante meter €750 300 m³ per jaar €186 per jaar 4 jaar
Hoekwoning 80 vierkante meter €1200 480 m³ per jaar €298 per jaar 4 jaar
Twee onder één kap 90 vierkante meter €1350 540 m³ per jaar €335 per jaar 4 jaar
Vrijstaand en klein 100 vierkante meter €1500 600 m³ per jaar €372 per jaar 4 jaar
Vrijstaand en groot 200 vierkante meter €3000 1200 m³ per jaar €744 per jaar 4 jaar
Bungalow 120 vierkante meter €1800 720 m³ per jaar €446 per jaar 4 jaar

Meer informatie over spouwmuurisolatie op de website van Isocarm uit Antwerpen

wat kost vloerisolatie

Vloerisolatie

Op meerdere plekken binnen jouw woning kun je warmte verliezen wanneer isolatie niet aanwezig is dan wel gebrekkig is. Ook via de vloer kan er warmte verloren gaan, waardoor je meer zult moeten stoken voor een warme temperatuur binnenshuis. Dit kan voorkomen worden middels het plaatsen van vloerisolatie. Hierbij wordt de onderkant van een vloer voorzien van isolatiemateriaal, wat via de kruipruimte geplaatst zal worden. Let op: de meeste huizen die na de jaren ’80 zijn gebouwd zijn al automatisch voorzien van vloerisolatie. Voor oudere huizen is het de moeite waard om te checken of het aanwezig is. Ook in het geval van gebrekkige vloerisolatie loont het de moeite om deze te vervangen.

Op jaarbasis zal vloerisolatie je een hoop geld besparen (zie tabel hieronder). Dit komt doordat de warmte niet meer kan ontsnappen via de vloer. Daarnaast is vloerisolatie erg aangenaam voor je voeten, want de vloer zal langer en beter warm blijven. Dit zal zijn weerslag hebben op de gehele temperatuur in de woning. Voor het plaatsen van vloerisolatie dien je wel over een kruipruimte te beschikken die hoger is dan 50 centimeter.

Waarom vloerisolatie belangrijk is? Je leest het op bouwenwonen.be.

Wat kost vloerisolatie?

Hieronder in de tabel vind je de prijzen van vloerisolatie voor allerlei soorten woningen. Hierbij is uitgegaan van gemiddelde oppervlakten, maar je kunt natuurlijk ook voor de precieze oppervlakte van jouw woning uitrekenen wat de prijs zal zijn. Stel je voor: je hebt een hoekwoning met een oppervlakte van 50 vierkante meter. De gemiddelde prijs per vierkante meter krijg je door €1.380 te delen door 60 m2. De uitkomst is €23. Vervolgens doe je dit getal vermenigvuldigen met 50 m2, wat een uitkomst van €1.150 oplevert. Zo kun je berekenen wat vloerisolatie je ongeveer zal kosten.

Appartement 70 vierkante meter €1.610 €217 per jaar 7,4 jaar
Rijtjeswoning 55 vierkante meter €1.265 €171 per jaar 7,4 jaar
Hoekwoning 60 vierkante meter €1.380 €186 per jaar 7,4 jaar
Twee onder één kap 70 vierkante meter €1.610 €217 per jaar 7,4 jaar
Vrijstaand en klein 75 vierkante meter €1.725 €233 per jaar 7,4 jaar
Vrijstaand en groot 200 vierkante meter €4.600 €620 per jaar 7,4 jaar
Bungalow 100 vierkante meter €2.300 €310 per jaar 7,4 jaar

prijzen van dakisolatie

Dakisolatie

Het dak kan een probleemgebied zijn met betrekking tot het verlies van warmte, door allerlei kleine gaatjes en kieren die zich hier kunnen bevinden. Dit kun je oplossen middels het plaatsen van isolatiemateriaal. Hierbij kun je kiezen uit diverse vormen van isolatiemateriaal zoals platen van hardschuim, glaswol, steenwol en aluminium noppenfolie. Zonder adequate isolatie kan je woning zo’n 30% van zijn warmte verliezen van de zolder. Dakisolatie wordt hierdoor een slimme investering.

Dakisolatie heeft, net als de meeste vormen van isolatie, een positief effect op de warmte binnen de woning en op de energierekening. Daarnaast zal het dak beter bestand zijn tegen vocht omdat de gaten en naden in het dak gedicht worden middels het isolatiemateriaal. Nadeel aan dakisolatie is dat sommige materialen slechter zijn voor de gezondheid dan anderen. Let hier dus goed op wanneer je een keuze maakt.

Wat kost dakisolatie?

In de onderstaande tabel kun je bekijken wat dakisolatie je ongeveer zal kosten. Hierbij wordt rekening gehouden met het type woning dat je hebt en de oppervlakte van de woning. Tevens kun je terug zien wat je zult besparen, zowel qua gas als qua geld. Tot slot vind je terug naar hoeveel jaar je de investering terug verdiend hebt.

Type woning Oppervlakte Gemiddelde prijs Besparing gas Besparing Terugverdientijd
Rijtjeswoning 45 vierkante meter €675 225 m³ per jaar €140 per jaar 4,8 jaar
Hoekwoning 45 vierkante meter €675 225 m³ per jaar €140 per jaar 4,8 jaarr
Twee onder één kap 65 vierkante meter €975 325 m³ per jaar €202 per jaar 4,8 jaar
Vrijstaand en klein 80 vierkante meter €1.200 400 m³ per jaar €248 per jaar 4,8 jaar
Vrijstaand en groot 140 vierkante meter €2.100 700 m³ per jaar €434 per jaar 4,8 jaar

VEA isolatie buitenmuren langs binnen systemen

Kruipruimte isoleren

Het isoleren van de kruipruimte heeft misschien niet zoveel effect op het verlies van warmte in vergelijking met andere soorten isolatie, maar als het gaat om preventie van vocht- en schimmelplekken is het isoleren van de kruipruimte één van de beste manieren om dergelijke plekken tegen te gaan. Van invloed op de prijs zijn het materiaal en het aantal vierkante meter. Voordeel van het isoleren van een kruipruimte, naast het tegengaan van vocht- en schimmelplekken, dat muffe geuren worden tegengegaan en het energielabel verhoogd wordt. Echter is het niet altijd mogelijk om op deze plek isolatie te plaatsen, wat veelal komt door een gebrek aan ruimte.

Wat kost kruipruimte isolatie?

Als er genoeg ruimte is voor professionals om aan de slag te gaan in de kruipruimte, is het mogelijk om er isolatie te laten plaatsen. In de onderstaande tabel kun je meer lezen over de gemiddelde kosten die hiermee gepaard gaan. Deze zijn gesorteerd op het soort woning dat je bezit. Gemiddeld kost kruipruimte isolatie tussen de 20 en 25 euro. Als je een vrijstaand huis hebt van 80 vierkante meter, moet je dus al snel rekenen op kosten tussen de 1600 en 2000 euro.

Type woning Grootte kruipruimte Gemiddelde kosten
Rijtjeshuis 45 vierkante meter €880 – €1230
Hoekwoning 50 vierkante meter €1030 – €1330
Twee onder één kap 55 vierkante meter €1130 – €1430
Vrijstaand huis 70 vierkante meter €1390 – €1900

wat kost gevelisolatie

Gevelisolatie

Gevelisolatie is nog een manier waarop het verlies van warmte binnen de woning tegengegaan kan worden, waardoor je minder hoeft te stoken. Dit levert je een lagere energierekening op. Gevelisolatie moet niet verward worden met spouwmuurisolatie, wat zich richt op het isoleren van de lege ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur van een woning. Het isoleren van de gevel richt zich op de buitenmuur. Grootste nadeel van gevelisolatie is, wanneer je deze binnen laat plaatsen, dat je minder oppervlakte hebt binnen.

Wat kost gevelisolatie?

In de tabel hieronder kun je meer lezen over de kosten die gepaard gaan met gevelisolatie. Factoren waar rekening mee wordt gehouden zijn het soort woning, de grootte van de woning en welke methode gebruikt wordt voor het plaatsen van de isolatie (binnen of buiten). Stel, je hebt een appartement van 30 vierkante meter en je wilt deze via de binnenmuur laten isoleren. Dit kost tussen de €90 en €110 per vierkante meter. De gemiddelde kosten van het laten plaatsen van gevelisolatie zullen dan tussen de €2.700 en €3.300 uitkomen.

Type woning Grootte kruipruimte Gemiddelde kosten Gemiddelde kosten
Appartement 25 vierkante meter Tussen €2.250 – €2.750 Tussen €3.050 – €3.550
Tussenwoning 65 vierkante meter Tussen €6.050 – €7.050 Tussen €8.050 – €9.050
Hoekwoning 65 vierkante meter Tussen €6.550 – €7.550 Tussen €9.050 – €10.050
Twee onder één kap 100 vierkante meter Tussen €9.050 – €11.050 Tussen €12.050 – €14.050
Vrijstaande woning 150 vierkante meter Tussen €15.050 – €16.050 Tussen €18.050 – €22.050

Er zijn verschillende isolatiematerialen verkrijgbaar. Denk aan pur-schuim, EPS en isolatieplaten, maar ook natuurlijke materialen.

Maak gebruik van premie op isolatie

Bij de volgende instanties kun je terecht voor een potentiële premie of subsidie op het gebied van diverse vormen van isolatie:

  • Netbeheerders
  • De gemeente (check online of je er bij jouw gemeente voor in aanmerking komt)
  • Sociale isolatieprojecten

Op vlaanderen.be lees je meer over het ontvangen van een renovatiepremie voor het plaatsen van dakisolatie.

Besparen op isolatiekosten? Vergelijk gratis offertes!

Deze tekst heeft je een duidelijk overzicht gegeven van de mogelijkheden die je hebt op het gebied van isolatie en de kosten die hiermee gepaard kunnen gaan. Zoek je nog een manier om te besparen op de kosten? Via de site van Heyman kun je gemakkelijk en snel de offertes van vele erkende professionals vergelijken, zodat je altijd de beste prijs vindt. Zo heb je nog een manier om op de kosten van isolatie te besparen.