Menu Sluiten

kosten gevelrenovatie berekenen

Gevelrenovatie kosten

Een verouderde of versleten gevel is rijp voor gevelrenovatie. Immers kan een versleten dan wel kapotte gevel enkele zeer nadelige gevolgen hebben. De muren worden poreus en vocht kan eenvoudiger de muren binnendringen, met vocht- en schimmelplekken tot gevolg. Het is daarom van belang om snel renovaties aan de gevel uit te laten voeren wanneer dit het geval is. En op dit gebied heb je tevens meerdere opties. Op zoek naar een gevelspecialist?

Start je gratis offerteaanvraag!

Hieronder wordt dieper ingegaan op alles wat komt bekijken bij een gevelrenovatie. Eerst bespreken we de gemiddelde kosten die gepaard gaan met een gevelrenovatie. Vervolgens bekijken we een aantal manieren waarop de renovatie van een gevel uitgevoerd kan worden. Immers kunnen de problemen verschillen, zo kan het zijn dat bijvoorbeeld de muur (opnieuw) geïmpregneerd moet worden maar ook kan het voor komen dat graffiti verwijderd moet worden.

Dit alles zetten we voor je op een rijtje, waarna we je nog enkele bespaartips geven. Ten slotte is het mogelijk om op de site van Heyman verschillende offertes van erkende specialisten te bekijken, zodat je een gevelrenovatie voor de best mogelijke prijs kunt laten uitvoeren.

Inhoud van deze pagina:

De gevel renoveren, wat kost dat?

Bij een gevelrenovatie kunnen meerdere soorten werkzaamheden uitgevoerd worden, elk met hun eigen kosten. Hierdoor lopen de prijzen behoorlijk uiteen, van een euro of 5 per vierkante meter tot wel 100 euro per vierkante meter van de gevel. Welke soorten gevelrenovatie komen het meest voor en wat zijn de kosten die hiermee gepaard gaan?

Hieronder staan de meest voorkomende werkzaamheden voor je op een rijtje plus de gemiddelde kosten per 100 vierkante meter. In de prijs zitten btw, voorrijkosten en de materiaalkosten inbegrepen.

  1. Vervangen van voegen en gevelimpregnatie: €2.300.
  2. Vervangen van voegen en renoveren van de schoorsteen: €3.000.
  3. Schoonmaken, renovatie, voegen vervangen en gevelimpregnatie: €3.500.
  4. Herstellen van voegen plus algehele reiniging gevel: €4.400.

Je betaalt het verlaagde btw-tarief van 6% op veel renovatiewerken, zoals het vernieuwen van de gevel met nieuwe gevelbekleding en zandstralen. Op financien.belgium.be leest u meer over de voorwaarden om te profiteren van deze regeling.

Gevelrenovatie prijzen per m2

Voor het renoveren van de gevel kun je gebruik maken van meerdere methodes. Welke je gebruikt is afhankelijk van de mate van vervuiling en je eigen preferentie. Zo kun je voor hardnekkige vervuiling kiezen voor zandstralen of chemisch reinigen.

Hieronder vind je de gemiddelde kosten per vierkante meter voor elke methode van gevelrenovatie, waarbij de mate van vervuiling tevens aangegeven staat. Stel, je wilt een gevel van 50 vierkante meter laten stoomreinigen. In dat geval kost dit je 50 m2 x €5 = €250.

Methode Gemiddelde kosten per vierkante meter Mate van vervuiling
Zandstralen €12 tot €15 Hardnekkige vervuiling
Nevelstralen €15 tot €20 Milde tot gemiddelde vervuiling
Stoomreinigen €5 Milde vervuiling
Chemisch reinigen €15 Hardnekkige vervuiling

Prijsvoorbeelden gevelrenovatie

De grootte van een gevelrenovatie kan behoorlijk verschillen, zowel afhankelijk van het oppervlak van de gevel als het type werkzaamheden. Hieronder worden een aantal prijsvoorbeelden voor je op een rijtje gezet, rangerend van kleine naar grote projecten.

  1. Klein: laten we zeggen dat je de voegen van jouw gevel wilt laten vervangen omdat er te veel gaten in zitten. Dit wil je laten doen voor een gevel met een oppervlakte van 60 vierkante meter. Gemiddeld zullen je kosten tussen de €750 en €850 uitkomen, waarbij btw en voorrijkosten zitten inbegrepen.
  2. Duurzaam: wil je de weerbaarheid en levensduur van jouw gevel verbeteren? Dit kun je doen aan de hand van het vervangen van de voegen in combinatie met gevelimpregnatie. Laten we dezelfde grootte qua gevel hanteren: 60 vierkante meter. Gemiddeld zullen de kosten voor een dergelijke gevelrenovatie uitkomen tussen de €1.350 en €1.450, waarbij btw en voorrijkosten inbegrepen worden in de prijs. Vraag gratis offertes aan!
  3. Speciaal: er kunnen ook specifieke problemen met de gevel zijn die niet voor het gehele oppervlak gelden. Stel, op zo’n 20 vierkante meter van de gevel bevinden er zich een hoop scheuren in de buitenmuur. Werkzaamheden die verricht moeten worden om dit te repareren zijn het uithakken van het beschadigde voegwerk, de vervanging van verouderde stenen en de vervanging. In totaal zal dit je tussen de €2.800 en €3.300 kosten, waarbij wederom btw en voorrijkosten bij de prijs inbegrepen zitten.

Video: zandstralen gevel

In deze video zie je het resultaat na het zandstralen van een vervuilde gevel:

Gevel zandstralen kosten

Zandstralen is een geschikte methode wanneer je te maken hebt met hardnekkige vervuiling op de gevel. Hierbij heb je keuze uit meerdere werkzaamheden. Zo kun je louter de gevel laten zandstralen voor een prijs tussen de €600 en €900. Maar je kunt er ook voor kiezen om meerdere taken te combineren, bijvoorbeeld een zandstraling plus gevelimpregnatie. Dit kost extra, maar je bespaart ook qua voorrijkosten door meerdere werkzaamheden te combineren. In de tabel hieronder vind je meer informatie over de gemiddelde kosten.

Taak Gemiddelde prijs
Zandstralen van de gevel €600 tot €900
Zandstralen en impregneren van de gevel €900 tot €1.800
Zandstralen, voegen (knipvoeg) en impregneren van de gevel €4.300 tot €4.900

Meer informatie over het zandstralen van de gevel op Pvdv.be

wat kost impregneren gevel

Gevel impregneren prijzen

Gevelimpregnatie is één van de beste manieren om jouw buitenmuur te beschermen tegen allerlei omstandigheden. Door de gevel te impregneren is jouw gevel beter bestand tegen allerlei weersomstandigheden, van extreme kou (vorst) tot aan heftige regen. Ook zal gevelimpregnatie er voor zorgen dat vocht nooit naar de binnenmuur kan doorslaan.

Gevelimpregnatie verlengt dus de levensduur van zowel de gevel als de binnenmuur significant. Hieronder vind je de prijzen van gevelimpregnatie, welke tevens te combineren valt met andere werkzaamheden. Stel, je wilt een oppervlakte van 80 vierkante meter laten impregneren en laten reinigen. Dit kost je 80 m2 x €19 = €1.520. Zie de tabel hieronder voor meer informatie of vraag gratis offertes aan!

Taak (gevel) Gemiddelde kosten per m2
Impregneren €9
Reinigen en impregneren €19
Voegen, reinigen en impregneren €35

Op Wikipedia staat meer over impregneren.

Graffiti verwijderen prijzen

Soms ontstaat schade of slijtage aan de gevel op een natuurlijke manier, maar ook vandalisme kan helaas voorkomen. Een voorbeeld hiervan is graffiti op de gevel. De vervuiling die hierdoor ontstaat is relatief hardnekkig.

Het verwijderen van graffiti is gelukkig prima te doen door een erkend bedrijf. Je kunt louter de gevel laten stoomcleanen, maar werkzaamheden kunnen gecombineerd worden. Zo kun je een anti-graffiti coating laten plaatsen om de gevel tegen toekomstige pogingen tot vandalisme te beschermen. In de tabel hieronder zie je de gemiddelde kosten die met deze taken gepaard gaan.

Taak (gevel) Gemiddelde kosten
Stoomcleanen €100 tot €200
Zandstralen & anti-graffiti coating €200 tot €500
Zandstralen & voegen & coaten €400 tot €800

Het spuiten van graffiti is strafbaar. Lees in het artikel op graffitivzw.be meer hierover.

kosten nieuwe gevelbekleding

De gevel renoveren met gevelbekleding, wat kost dat?

Soms is de staat van de gevel zo slecht dat het beter is om de gevel in zijn geheel te renoveren middels de plaatsing van nieuwe gevelbekleding. Je hebt hierbij meerdere keuzes: steenstrips, hout of crepi. Een voordeel van deze drie materialen is dat ze prima te combineren vallen met isolatiemateriaal. Deze werkzaamheden combineren kost misschien iets duurder, maar je bespaart wel qua voorrijkosten op de prijs.

Je bespaart nog meer op de energiekosten door ook het dak te renoveren en te isoleren. Hieronder zie je de gemiddelde kosten per soort gevelbekleding, zowel exclusief als inclusief isolatie. Van invloed op de prijs zijn het gekozen isolatiemateriaal en, in het geval van houten gevelbekleding, het type hout dat je kiest.

Type gevelbekleding Gemiddelde kosten per vierkante meter exclusief isolatie Gemiddelde kosten per vierkante meter inclusief isolatie
Steenstrip €150 tot €200 €200 tot €250
Houten gevelbekleding €100 tot €150 €120 tot €250
Crepi gevel €40 tot €80 €100 tot €140

Artikel: brandveiligheid bij houten gevelbekleding (bron: NAV).

Gevel voegen kosten

De voegen zijn een belangrijk onderdeel van de gevel, want als deze gebreken vertonen zal dit zijn weerslag hebben op de gehele gevel en potentieel ook op de binnenmuur. Veelvoorkomende beschadigingen zijn scheurvorming en afbrokkelingen. Lees in dit artikel van het WTCB meer over de gevaren van scheurvorming. Het is daarom slim voegen te vervangen wanneer de gebreken te groot worden. Je kunt hierbij kiezen uit meerdere soorten voegen.

In de tabel hieronder vind je de gemiddelde prijs en tevens wordt er uitleg gegeven over de context waarin een type voeg de beste oplossing is. Stel, je wilt schaduwvoegen laten plaatsen op een muur van 80 vierkante meter. De gemiddelde kosten hiervan zijn 80 m2 x €11 = €880. Vraag gratis offertes aan voor een precieze prijsindicatie.

Type voeg Gemiddelde prijs per vierkante meter, btw inbegrepen Uitleg
Platvol gladde/geborstelde voeg €10 Komt het vaakst voor,
uitgelijnd met de gevelstenen.
Glad verdiepte voeg €10 Hierdoor komt de voeg dieper te liggen dan de steen, waardoor de
steensoort het best tot zijn recht komt.
Schaduwvoeg €11 Creëert een schuin aflopende hoek waardoor een schaduwaccent op de horizontale lijnen komt te liggen.
Daggestreep €45 Optimaliseert het verloop van de stenen, aan de hand van een streep in de horizontale voeg wordt de grilligheid weggewerkt.
Snijvoeg €55 tot €85 Bij oudere panden, bijvoorbeeld monumentale panden, zijn onregelmatigheden in de stenen met het blote oog waar te nemen. Snijvoegen werken deze weg.
Knipvoeg €55 tot €98 Lijkt op de snijvoeg, maar middels een strakke belijning steekt de voeg juist meer uit de gevel.

wat kosten nieuwe voegen

Gevelreiniging kosten

Goed onderhoud verlengt de levensduur. Dit geldt voor vele objecten, maar ook voor gevels. Daarom is het slim om de gevel van tijd tot tijd te laten reinigen. Echter kan de vervuiling op de gevel per geval verschillen, waarbij je de keuze hebt uit meerdere methodes.

Stoomcleanen is meer geschikt voor lichte vervuiling, chemische reiniging voor gemiddelde vervuiling en zandstraling is het best geschikt voor zwaardere vervuiling op de gevel. De gemiddelde kosten vind je in de onderstaande tabel. Tevens worden voorbeelden gegeven van de situaties waarin elk type reiniging de beste keuze is. Stel, je wilt een muur van 60 vierkante meter laten stoomreinigen. Dit kost je tussen de 60 m2 x €5 = €300 en 60 m2 x €15 = €900.

Soort reiniging Gemiddelde kosten per vierkante meter, btw inbegrepen Uitleg
Stoomreiniging €5 tot €15 Warm water, onder hoge druk, wordt tegen de gevel gespoten. Geschikt voor lichte vervuiling (bijvoorbeeld mos op de gevel)
Chemische reiniging/td> €5 tot €15 Aan de hand van een borstel breng je een chemisch middel op de gevel aan, waarna reiniging onder hoge druk plaatsvindt. Geschikt voor gemiddelde vervuiling, bijvoorbeeld achtergebleven verfresten of roet.
Zandstralen €10 tot €20 Bij het zandstralen wordt een mengsel van water en zand op de gevel gespoten onder hoge druk. Geschikt voor moeilijk te verwijderen vervuiling zoals graffiti.

Bespaartips

Er zijn meerdere manieren om te besparen op de kosten die gepaard gaan met gevelrenovatie. Ten eerste kun je meerdere taken te gelijk laten uitvoeren, waardoor je niet per taak voorrijkosten hoeft te betalen. Daarnaast bieden vele erkende gevelspecialisten mooie kortingen aan wanneer zij meerdere gevels tegelijk kunnen renoveren.

Het loont dus de moeite om eens aan de buren te vragen of zij tevens behoefte hebben aan gevelrenovatie. Daarnaast is het tegelijk isoleren van de gevel tijdens een gevelrenovatie ook een optie. Isolatie wordt vaak aangemoedigd door allerlei instanties vanwege de positieve effecten op de energierekening. Je kunt dus kijken of je een premie of subsidie kunt krijgen. Op vlaanderen.be lees je meer over het ontvangen van een renovatiepremie.

Gevelrenovatie laten uitvoeren? Gratis offertes aanvragen!

Via de website van Heyman kun je gratis, eenvoudig en geheel vrijblijvend offertes aanvragen van diverse erkende gevelspecialisten. Immers ben je altijd op zoek naar manieren om op kosten te besparen. Eén van de manieren waarop je ook op kosten kunt besparen is middels het vergelijken van offertes van meerdere gevelspecialisten. Zo vind je altijd de beste prijs! Kijk gerust verder op de site van Heyman voor meer informatie.