Menu Sluiten

kosten gevelrenovatie berekenen

Wat kost een schilder?

Het inschakelen van een schilder kost over het algemeen zo’n €35,- per m2, afhankelijk van het type werk. Zo betaal je voor buitenschilderwerk minder dan voor binnenschilderwerk. Daarnaast moet je ook rekening houden met andere factoren, zoals het uurtarief van de schilder, wat vaak tussen de €35,- en de €45,- ligt, de verfsoort of andere materiaalkosten, en de moeilijkheidsgraad van de klus. Wil je besparen op de kosten?

Gratis offertes vergelijken!

Lees hieronder meer over de verschillende kosten en de factoren die invloed hebben op deze kosten!

Wat kost een schilder per m2?

De kosten voor schilderwerk hangen af van het type schilderwerk dat je nodig hebt.

Voor binnenschilderwerk betaal je gemiddeld tussen de €30,- en €35,- per m2. Dit bedrag is inclusief de materiaalkosten maar exclusief btw. Buitenschilderwerk is iets duurder, met kosten tussen de €35,- en €40,- per m2, ook inclusief materiaal maar exclusief btw.

Deze prijzen kunnen variëren afhankelijk van de ervaring van de schilder en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Door deze kosten vooraf te weten, kun je een beter budget plannen voor je schilderproject en onvoorziene uitgaven vermijden. In de tabel hieronder vind je nogmaals deze kosten beschreven, en wil je besparen op de kosten? Doe dan een gratis offerteaanvraag.

Kostenoverzicht schilder per m2

Soort schilderwerk Gemiddelde kosten per m²*
Binnenschilderwerk €30,- tot €35,-
Buitenschilderwerk €35,- tot €40,-

* inclusief materiaal en exclusief btw

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een schilder?

Verfsoorten

De kosten van een schilder worden beïnvloed door de keuze van verf. Er zijn verschillende soorten verf, zoals latex, acryl en olieverf. Latexverf is vaak goedkoper, terwijl acryl en olieverf duurder kunnen zijn door hun duurzaamheid en afwerking. De kwaliteit van de verf is ook belangrijk; hoogwaardige verf is duurder maar gaat langer mee. Vraag je schilder om advies over de beste verf voor jouw project en budget.

Soort verf Gemiddelde kosten per liter*
Latex €4,- tot €22,-
Alkydverf €20,- tot €40,-
Grondverf €20,- tot €50,-
Beits en lak €20,- tot €65,-
Acrylverf €25,- tot €50,-

*inclusief btw

De omvang van het project

De grootte van het oppervlak dat geschilderd moet worden, speelt een grote rol in de kosten. Hoe meer muren, plafonds of buitenmuren er zijn, hoe meer tijd en materiaal de schilder nodig heeft. Grote oppervlakken vereisen meer verf en langer werk, wat de totale kosten verhoogt. Meet de te schilderen ruimtes nauwkeurig om een nauwkeurige prijsopgave te krijgen.

Maar ook projecten met ingewikkelde details of moeilijk bereikbare plaatsen kosten meer. Schilderwerk op hoge plafonds of ingewikkelde architecturale details vereist extra tijd en vaardigheid. Ook moeten soms speciale technieken of gereedschappen worden gebruikt, wat de kosten verhoogt. Bespreek de moeilijkheidsgraad van je project met de schilder om verrassingen te voorkomen.

Weersomstandigheden

Voor buitenschilderwerk zijn de weersomstandigheden cruciaal. Slecht weer, zoals regen of extreme hitte, kan het werk vertragen en extra kosten veroorzaken. Het project kan hierdoor langer duren of moet mogelijk opnieuw gepland worden. Het is slim om de schilderperiode zorgvuldig te kiezen en rekening te houden met de weersvoorspelling.

Type schilder

Het type schilder dat je kiest, heeft invloed op de kosten. Er zijn zelfstandige schilders en schilders van grotere bedrijven. Zelfstandige schilders kunnen goedkoper zijn, maar bedrijven bieden vaak meer zekerheid en garanties. Overleg over hun uurtarief en vraag om referenties om een goede keuze te maken.

Uurtarief

Het uurtarief van de schilder is een belangrijke factor bij het bepalen van de totale kosten. Dit tarief kan variëren afhankelijk van de ervaring van de schilder, de locatie en de complexiteit van het project. Het is belangrijk om vooraf een duidelijke prijsafspraak te maken om verrassingen te voorkomen en een realistisch budget op te stellen voor je schilderwerkzaamheden. Het uurtarief van een schilder is gemiddeld €35,- tot €40,- voor binnenschilderwerk en €40,- tot €50,- voor buitenschilderwerk

Binnenschilder: de verschillende kosten

Een binnenschilder rekent kosten per uur of per vierkante meter. Het uurtarief van een binnenschilder varieert meestal tussen de €35,- en €45,-. Voor specifieke projecten kunnen kosten per m2 worden berekend, vaak tussen de €30,- en €40,-. Deze kosten omvatten meestal de arbeid en de gebruikte materialen zoals verf en kwasten. Het tarief kan variëren afhankelijk van de regio en de ervaring van de schilder.

Type binnenschilderwerk Gemiddelde kosten per m²*
Spuitwerk €6,- tot €10,-
Sauswerk €10,- tot €15,-
muur schilderen €20,- tot €30,-

* inclusief materiaal en exclusief btw

Dit betaal je voor een buitenschilder

Een buitenschilder is vaak duurder dan een binnenschilder vanwege de extra voorbereidingen en de weerbestendige verven die worden gebruikt. Het uurtarief voor buitenschilderwerk varieert meestal tussen de €40,- en €50,-. Voor grotere projecten kan een prijs per m2 tussen de €35,- en €45,- worden berekend. Buitenschilderwerk vereist meer arbeid en expertise vanwege de weersinvloeden en de noodzaak om goed beschermende lagen aan te brengen.

Type buitenschilderwerk Gemiddelde kosten per m²*
muur schilderen €25,- tot €35,-

* inclusief materiaal en exclusief btw

Winterschilder: dit is het verschil

Een winterschilder biedt vaak kortingen tijdens de wintermaanden, wanneer er minder schilderwerk is. De kosten voor een winterschilder kunnen tot wel 30% lager zijn dan normaal. Dit kan aantrekkelijk zijn voor mensen die kosten willen besparen en toch hoogwaardig schilderwerk willen laten uitvoeren. Winterschilders kunnen ook flexibeler zijn in hun planning, wat handig kan zijn bij last-minute projecten of bij het plannen rond drukke tijden.

Makkelijk en snel besparen? Vergelijk gratis offertes!

Wanneer je de kosten van een schilder per m2 wil berekenen moet je rekening houden met het type werk wat deze schilder gaat verrichten. Zo is er namelijk een verschil tussen binnenschilders en buitenschilders, en kan zelfs het seizoen invloed hebben op de kosten. Over het algemeen kost een schilder €30,- tot €40,- per m2, maar je kunt besparen op deze kosten door een gratis offertes aan te vragen.