Menu Sluiten

kosten elektriciteit vernieuwen

Elektriciteit vernieuwen? Kosten berekenen

Wanneer je in een ouder huis woont, kan het voor komen dat de elektra binnen de woning significant verouderd is. In sommige gevallen kan de installatie zelfs afgekeurd worden, waarna je verplicht bent om de elektriciteit binnen je woning binnen 18 maanden te vernieuwen. Maar het is tevens een mogelijkheid om een nieuwe groep aan te sluiten of de elektriciteit binnen een bepaalde kamer te vernieuwen. Er zijn meerdere aanwijsbare redenen mogelijk waarom je behoefte hebt aan het vernieuwen van de elektriciteit binnen je woning.

Hieronder wordt dieper ingegaan op het vernieuwen van elektriciteit. Zo kun je lezen over de kosten die gepaard gaan met het aanleggen van elektriciteit, het vervangen van een groepenkast, het aansluiten van een extra groep, het aanleggen van een stopcontact en/of verlichting, het aansluiten van een aardlekschakelaar en het vernieuwen van elektra binnen een specifieke kamer in het huis (bijvoorbeeld de keuken). Daarnaast worden de extra opties bekeken en geven we je nog een aantal slimme spaartips. Ook kun je de offertes van diverse erkende bedrijven vergelijken via de site van Heyman, nog een manier om flink op de kosten te besparen.

Navigeer naar:

Kosten elektra aanleggen | Groepenkast vervangen | Kosten elektra keuken | Verlichting aanleggen | Prijs aardlekschakelaar aansluiten | Extra opties | Bespaartips

Elektra aanleggen, wat kost dat?

Meerdere factoren zijn van invloed op de uiteindelijke kosten die gepaard gaan met het vernieuwen van elektriciteit. Vernieuw je de elektriciteit door de gehele woning of alleen in een specifieke kamer? Hoe groot is het oppervlak in vierkante meters? Wat ga je doen met onderdelen zoals stopcontacten en de meterkast? Dit en meer zijn vragen die je jezelf vooraf dient te stellen. Hieronder vind je een aantal richtprijzen van de belangrijkste werkzaamheden die uitgevoerd kunnen worden:

  • Elektriciteit vernieuwen door de gehele woning: tijdens deze werkzaamheden wordt niet alleen de gehele elektra vernieuwd. Ook worden er stopcontacten aangelegd, wordt de meterkast vernieuwd en wordt er een aardlekschakelaar geïnstalleerd. Gemiddeld zal dit je een bedrag tussen de €2.700 en €3.000 kosten.
  • Elektra aanleggen binnen de woonkamer: denk hierbij aan taken zoals het aansluiten van lichten, het installeren van een thermostaat en het renoveren van de stopcontacten. Deze kosten liggen gemiddeld rond de €460.
  • Elektra aansluiten binnen de badkamer of de keuken: voorbeelden hiervan zijn het aansluiten van krachtstroom of het plaatsen van waterdichte stopcontacten. De kosten liggen gemiddeld tussen de €525 en €550.
  • Elektra plaatsen buiten het huis: hierbij kan gedacht worden aan het aanleggen van elektra in een tuinhuisje of het aansluiten van tuinlampen. Gemiddeld zweven de kosten van dergelijke werkzaamheden rond de €800 in totaal.

Voor het vernieuwen van de elektriciteit betaal je een verlaagd btw-tarief van 6% mits je woning ouder is dan 10 jaar. Lees hier alles over op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Groepenkast vervangen kosten

Een groepenkast is één van de belangrijkste onderdelen binnen de elektriciteit van jouw woning. Middels een groepenkast wordt elektriciteit eerst veilig gemaakt voor jouw huis waarna de verdeling van de elektriciteit over alle aanwezige elektrische apparaten in de woning plaats zal vinden. Wanneer deze onderhevig is aan slijtage of aan het einde van zijn levensduur is, is het dus essentieel om deze te vervangen. Maar ook uitbreiding van de groepenkast om ruimte te maken voor nieuwe elektrische applicaties is een mogelijkheid.

In de tabel hieronder vind je een aantal van de mogelijkheden op een rijtje, inclusief de prijs die je ervoor zult afrekenen en de plaatsingskosten. Stel, je wilt een groepenkast vervangen (6 groepen) en een lichtpunt plaatsen. De gemiddelde kosten die gepaard gaan met het vervangen van een groepenkast met 6 groepen is €1.000, het plaatsen van een lichtpunt kost gemiddeld rond de €175. Deze werkzaamheden kosten je dus gemiddeld ongeveer €1.175. Zie de tabel hieronder voor meer informatie.

Soort werkzaamheden Meer informatie Aankoopbedrag Montagekosten Gemiddelde kosten
Groepenkast vervangen 6 groepen €750 €250 €1.000
Groepenkast vervangen 8 groepen €850 €300 €1.150
Groepenkast vervangen 10 groepen €950 €350 €1.200
Lichtpunt plaatsen Inclusief één schakelaar €50 €125 €175
WCD plaatsen Leiding reeds aanwezig €15 €25 €40
Aarding Standaard €75 €125 €200

Kosten extra groep aansluiten

Wanneer er één of meerdere grote elektrische apparaten bijkomen, kan het nodig zijn om een extra groep binnen de groepenkast te laten aansluiten. Daarnaast kan een extra groep worden aangesloten om overbelasting van de groepenkast te voorkomen. Voor deze klusjes heb je een elektricien nodig. Hieronder zie je de kostenposten van deze professional plus de gemiddelde kosten die hiermee gepaard gaan.

Kostenposten van een elektricien Gemiddelde kosten
Uurloon elektricien Van €25 tot €45
Gemiddelde kosten eerste extra groep €100
Gemiddelde kosten volgende groepen Van €60 tot €70
Gemiddelde kosten plaatsing krachtgroep €125
Plaatsing aardlekschakelaar Van €125 tot €150
Het trekken van draden Van €2 tot €5 per meter

berekenen kosten elektra keuken

Kosten elektra keuken

Binnen een keuken zijn er vele vormen van elektra die vernieuwd dan wel aangesloten kunnen worden. De gemiddelde kosten die met deze werkzaamheden gepaard gaan zijn afhankelijk van een aantal criteria. Hierbij moet je denken aan het oppervlak van de keuken, het aantal apparaten dat je wilt laten aansluiten en de algehele omvang van de werkzaamheden. Je kunt eenvoudig een richtprijs creëren van de kosten voor elektra in de keuken. Deze bestaan uit het uurloon van de elektricien, welke tussen de €25 en €45 kan liggen, en de gemiddelde kosten die gepaard gaan met deze werkzaamheden. Alhoewel deze kosten sterk uiteen kunnen lopen afhankelijk van de eerder genoemde factoren, ligt het gemiddelde van deze kosten tussen de €800 en €850.

Stopcontact aanleggen kosten

Stopcontacten zijn essentieel voor het gebruik van elektrische apparaten, dus in de noemer komt het vaak voor je er een aantal moet laten aanleggen. Vooral bij oudere woningen kan het zijn dat het aantal reeds aanwezige stopcontacten simpelweg niet voldoet, waardoor het aansluiten van nieuwe stopcontacten van groot belang is. De gemiddelde kosten die hierbij komen kijken zijn over het algemeen niet extreem duur. De kosten zijn vooral afhankelijk van het type werk dat uitgevoerd moet worden plus het uurloon dat de elektricien hanteert.

Kostenposten Gemiddelde kosten
Extra stopcontact aanleggen Van €50 tot €150
Stopcontact verplaatsen, afstand kleiner dan 2 meter Van €50 tot €90 plus €10 tot €15 per extra meter
Stopcontact vervangen Van €30 tot €50
Stopcontact buiten aansluiten Van €200 tot €250
Elektriciteit richting een buitengebouw aansluiten Van €400 tot €600
Gemiddelde kosten eerste extra groep €100
Gemiddelde kosten opvolgende groepen Van €60 tot €70
Gemiddelde kosten aansluiten krachtgroep €125
Uurloon van de elektricien Van €25 tot €45

Op Wikipedia.org staat meer info over stopcontacten. Op elektramat.be lees je waarom je voor geaarde stopcontacten moet kiezen.

Verlichting aanleggen kosten

Voor het aansluiten van verlichting, of dit nu buiten of binnen het huis is, heb je een elektricien nodig. Het uurloon dat de elektricien hanteert zal dus van invloed zijn op de gemiddelde kosten, maar er zijn tevens andere factoren te benoemen. Zo is er de grootte van de werkzaamheden, want hoeveel aansluitingen gaan er aangelegd worden? Hoe meer aansluitingen, hoe hoger de prijs. De eerste aansluiting kost €125, de hierop volgende aansluitingen kosten €150. In de tabel hieronder vind je meer informatie. Stel, je gaat voor 3 aansluitingen. Dan kost dit €125 + €150 + €150 = €425. Echter is het aanleggen van 9 tot 16 aansluitingen een grotere klus, waardoor deze duurder uitvalt.

Hoeveelheid aansluitingen Gemiddelde kosten
1 tot 2 aansluitingen Van €125 tot €275
2 tot 4 aansluitingen Van €275 tot €575
9 tot 16 aansluitingen Van €1.750 tot €2.250

In dit artikel van Dobbit lees je meer over buitenverlichting.

Naast het aanleggen van één of meerdere aansluitingen, zijn er ook een aantal extra opties die zowel binnen als buiten het huis uitgevoerd kunnen worden. Goede voorbeelden hiervan zijn verlichting voor buiten het huis of het laten plaatsen van een tijdschakelaar. In de tabel hieronder zie je de gemiddelde kosten die gepaard gaan met deze extra werkzaamheden. Stel, je laat verlichting voor buiten en een stopcontact buiten het huis plaatsen. Gemiddeld zal dit je rond de €440 kosten.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten
Buitenlicht Vanaf €200
Stopcontact buiten huis Vanaf €240
Extra dubbel stopcontact Vanaf €140
Tijdschakelaar Vanaf €225

Aardlekschakelaar aansluiten kosten

Op een meterkast zitten een aantal veiligheidsmaatregelen om overbelasting dan wel kortsluiting te voorkomen. Eén daarvan is de aardlekschakelaar, een belangrijk onderdeel dus. Van invloed op de kosten die gepaard gaan met het aansluiten dan wel vernieuwen van een aardlekschakelaar is het feit of je te maken hebt met een 1- of 3-fase meterkast. Een aardlekschakelaar voor een 1-fase meterkast kost tussen de €115 en €125, voor een 3-fase meterkast vallen deze kosten tussen de €165 en €175.

Een installateur die werkt met elektrische installaties moet zich houden aan het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). In de AREI staan alle voorschriften en veiligheidsmaatregelen. Op werk.belgie.be lees je hier meer over.

berekenen kosten elektriciteit vernieuwen

Elektra vernieuwen: extra opties

Naast de eerder genoemde opties voor het vernieuwen van de elektriciteit binnen of buiten je huis, kun je nog kiezen voor een aantal extra opties. Deze mogelijkheden bieden je meer gemak, maar het kunnen ook waardevolle investeringen zijn die zich op de lange termijn terugbetalen (bijvoorbeeld het plaatsen van een klokthermostaat). In de tabel hieronder staan deze extra opties voor je op een rijtje. Stel, je laat een grondkabel en een klokthermostaat plaatsen en daarnaast laat je een stopcontact verlagen. Dit kost je gemiddeld €350 + €200 + €55 = €605.

Extra opties Gemiddelde kosten (materiaal, montagekosten en btw inbegrepen) Omschrijving Voordeel
Buitenlicht op schakelaar €200 Bedien het buitenlicht aan de hand van een schakelaar De schakelaar is vanuit de woning te bedienen
Grondkabel plaatsen van 10 tot 15 meter, vanuit binnen te bedienen schakelaar inbegrepen €350 Erg handig om bijvoorbeeld een waterornament of vijverpomp op aan te sluiten. Maakt het bedienen van meerdere onderdelen van de tuin eenvoudiger
Klokthermostaat €200 Reguleert de temperatuur binnenshuis voor specifieke periodes op de dag. Dit type thermostaat zal je een hoop energie besparen.
Verlagen wandcontactdoos €55 Het verplaatsen van een wandcontactdoos naar een lagere positie. Ziet er beter uit of maakt de contactdoos eenvoudiger te bedienen
Plaatsen individuele leiding €120 Een losse leiding Stelt je in staat om stroom te hebben op specifieke plekken binnenshuis

Meer informatie over elektriciteit vernieuwen op Jancools.be

Video over het keuren van de elektrische installatie:

In een nieuwbouwwoning of na een renovatie moet de elektrische installatie gekeurd worden door een erkend installateur. Op vlaanderen.be staat meer informatie over de keuring. In deze video zie je hoe de installateur de installatie keurt:

Bespaartips

De kosten die gepaard gaan met het vernieuwen van de elektriciteit binnen of buiten je huis kunnen flink oplopen, waardoor het aantrekkelijk is om te besparen op kosten waar mogelijk. Je kunt dit doen door te kiezen voor de goedkoopste opties, maar er zijn meer mogelijkheden. Hieronder volgen een aantal bespaartips. Laten we beginnen met de elektricien. Vergelijk vooraf goed de offertes via Heyman om de beste prijs te vinden. Daarnaast kan het slim zijn om een elektricien bij jou in de buurt te kiezen om op voorrijkosten te besparen. Tevens valt er vaak te onderhandelen over de prijs. Als je goed onderhandelt kan dit, zeker bij hoge kosten, je een voordeel opleveren van gemiddeld rond de €300.

Zoals eerder al werd aangestipt, rekent een elektricien voorrijkosten. Het is slim om in dat geval de elektricien meerdere klussen tegelijk uit te laten voeren, zodat je niet voor elke klus opnieuw de voorrijkosten dient te betalen. Tot slot kun je bekijken welke werkzaamheden je zelf uit kunt voeren. Hierbij kun je de elektricien meehelpen om de loonkosten per uur lager te houden, maar als ervaren doe-het-zelver kun je natuurlijk ook er voor kiezen om bijvoorbeeld een aardlekschakelaar zelf aan te sluiten. Let wel goed op dat je weet wat je wat doet. Desalniettemin wordt altijd aangeraden om een erkend elektricien deze werkzaamheden uit te laten voeren.

Elektriciteit vernieuwen? Gratis offertes aanvragen!

Via de website van Heyman kun je gratis en geheel vrijblijvend offertes aanvragen van erkende elektriciens. Zo vind je de beste prijs voor het vernieuwen van elektriciteit in en rondom het huis. Door de uiteindelijke prijzen op de offertes te vergelijken vind je eenvoudig de beste prijs, wat tevens een slimme manier is om nog een beetje meer op de kosten te besparen. Kijk daarom snel op onze site om de beste prijs te vinden!