Menu Sluiten

wat kost een nieuw dak

Wat kost een nieuw dak?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je behoefte kan hebben aan een nieuw dak. Soms beschikt een nieuw huis over een verouderd dak, welke je wilt laten vernieuwen. Daarnaast is een dak onderhevig aan slijtage en verouderd het gaandeweg der jaren, waardoor een nieuw dak na verloop van tijd noodzakelijk wordt. Met het plaatsen van een nieuw dak gaan logischerwijs wat kosten gepaard. Hieronder kun je meer lezen over de gemiddelde kosten die om de hoek komen kijken bij het plaatsen van een nieuw dak.

Ook wordt er dieper ingegaan op de factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs. Denk hierbij aan het type dak, isolatie, coating en nog veel meer. Tevens geven we je aan een aantal tips over hoe je kunt besparen op de kosten van een nieuw dak. Voorbeelden hiervan zijn premies/subsidies of een dak delen met de buren. Ook kun je op onze site offertes van professionals vergelijken, zodat je eenvoudig de beste prijs vindt. Lees snel verder voor meer informatie over de kosten van het plaatsen van een nieuw dak.

Navigatiemenu:

Prijzen plat dak | Kosten hellend dak | Dakisolatie prijzen | Kostprijs coaten dakpannen | Prijs groendak | Premies | Zo bespaar je!

De prijzen van een nieuw dak

Op een gegeven moment zal er een nieuw dak geplaatst moeten worden. Alhoewel daken relatief lang meegaan, hebben ze niet het eeuwige leven. Van invloed op de kosten van een nieuw dak zijn het type dak waarvoor je kiest. Je kunt kiezen uit een plat dak of een hellend dak. Hieronder vind je meer info over deze twee soorten daken.

kosten plat dak

Gemiddelde prijs van een plat dak per m2

Bij een plat dak kun je kiezen uit drie materialen. Bitumen staat ook wel bekend als teer. Het is een relatief goedkope optie voor het dak, maar het bezit tevens de kortste levensduur. Echter is bitumen wel waterdicht en relatief duurzaam. Daarnaast is EPDM een optie. EPDM is een synthetisch rubber dat flexibel, goedkoop, eenvoudig te monteren en bestand is tegen vele externe factoren (zon, warme temperaturen). Het heeft tevens een vrij lange levensduur.

Tot slot kun je kiezen voor een groendak, de milieuvriendelijkste optie. Hoewel deze optie duurder kan uitvallen in vergelijking met de andere materialen, gaat dit type dak het langst mee en kun je een subsidie ontvangen voor het plaatsen van een nieuw groendak. In de tabel hieronder vind je meer info over de algemene kosten van deze soorten platte daken.

Plat dak, gebogen dak Prijs per vierkante meter Levensduur
Bitumen Van €40 tot €60 25 jaar
EPDM Van €29 tot €75 50 jaar
Groendak Van €40 tot €75 60 jaar

prijzen hellend dak

Gemiddelde prijs van een hellend dak per m2

Naast een plat dak kun je tevens kiezen voor een hellend dak. Ook hierbij heb je de keuze uit meerdere materialen. Ten eerste kun je kiezen voor leien (overlappende delen in plaats van één geheel, waarbij je de keuze hebt uit kunst-, bitumen- of natuurleien. Deze hebben allen een levensduur van 25 tot 30 jaar. Kunst- en bitumenleien zijn de goedkopere opties, natuurleien is de duurste variant die het langst meegaat en tevens het best bestand is tegen diverse omstandigheden. Daarnaast kun je kiezen voor betonpannen, de goedkoopste optie op de markt die desalniettemin een levensduur van 30 jaar heeft.

Meer informatie over leien daken op Leonvos.be

Een overzetdak is een licht metalen dak, waarbij de prijs bepaald wordt door het materiaal waarvoor je kiest: staal, metaal of een dak met geprofileerd metaal. Daarnaast kun je kiezen voor riet, welke langer meegaat in vergelijking met de voorgaande materialen: 35 jaar. Tot slot zijn er de twee varianten die beide meer dan een eeuw mee kunnen: kleidakpannen en zink. In de tabel hieronder vind je een handig overzicht van de prijzen per vierkante meter voor deze materialen, en de gemiddelde levensduur per variant.

Hellend dak, gebogen dak Prijs per vierkante meter Levensduur
Kunstleien Van €30 tot €65 25 jaar
Bitumenleien Van €30 tot €40 25 jaar
Natuurleien Van €55 tot €199 30 jaar
Betonpannen Van €22 tot €41 30 jaar
Overzetdak Van €50 tot €60 30 jaar
Riet Van €90 tot €95 35 jaar
Kleidakpannen Van €32 tot €65 Meer dan 100 jaar
Zink Van €65 tot €110 125 jaar

Wat kost dakisolatie?

Dakisolatie is van groot belang, zowel voor het dak zelf als jouw gehele woning. Natuurlijk levert je dit extra kosten op, maar op de lange termijn verdien je deze investering dubbel en dwars terug. Daarnaast zijn er premies en subsidies verkrijgbaar voor dakisolatie, waardoor je nog meer kunt besparen qua kosten. Maar waarom zou je kiezen voor dakisolatie? Het levert je een lagere energierekening op (minder kosten), middels een dampscherm houd je tevens vocht buiten en het huis verliest geen warmte tijdens de koudere maanden.

Vanaf 2020 moeten alle woningen die voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet dakisolatie hebben. Op vlaanderen.be staan alle voorwaarden en regelgeving.

In de tabel hieronder vind je de prijzen die gepaard gaan met het plaatsen van dakisolatie. Hierbij gaat het om de kosten per vierkante meter. Tevens wordt er rekening gehouden met de verschillende soorten daken die er zijn en de methode die gehanteerd wordt tijdens de plaatsing van het isolatiemateriaal. Dit kan via buiten en binnen plaatsvinden.

Soort dak Hoe wordt de isolatie geplaatst? Gemiddelde kosten per vierkante meter
Hellend dak Via binnen €20 – €50 (afwerking niet inbegrepen)
Plat dak Via binnen €30 – €40 (afwerking niet inbegrepen)
Hellend dak Via buiten €40 – €60 (afwerking niet inbegrepen)
Plat dak Via buiten €70 – €115 (afwerking inbegrepen)
Zoldervloer PUR op massieve zoldervloer €25 – €35

kosten dakisolatie

Wat kost het coaten van de dakpannen?

Een goede bescherming verlengt de levensduur van een dak. Eén manier waarop je jouw nieuwe dak beter kunt beschermen is aan de hand van het aanbrengen van een coating. Bij het coaten van een dak wordt een beschermende laag aangebracht die weerstand biedt tegen vocht en UV-straling. Hierdoor wordt de levensduur van jouw nieuwe dak verlengd en het uiterlijk van het dak komt hierdoor tevens beter tot zijn recht. Naast het coaten dient het dak vooraf gereinigd te worden, zodat de beschermende laag optimaal aangebracht kan worden. Deze werkzaamheden kosten gemiddeld tussen de €25 en €35 per vierkante meter.

Wat kost een groendak?

Eerder in de tekst werd een groendak al benoemd. Dit is een milieuvriendelijke optie met een lange levensduur. Simpel gesteld kun je het zien als een soort tuin op het dak. Vele voordelen gaan gepaard met dit type dak. Het is een groene optie welke de woningwaarde verhoogt, het isoleert uitstekend, het dient tevens als een soort airfilter welke schadelijke stoffen uit de lucht haalt en het levert je een lagere energierekening op. Je hebt twee opties: een extensief groendak welke vooral bestaat uit mossen en dergelijke planten die weinig onderhoud nodig hebben of een intensief groendak waarin daadwerkelijk getuinierd kan worden. Hieronder kun je meer lezen over de gemiddelde kosten van een dergelijk nieuw dak en de levensduur.

Meer info over de prijzen van de diverse dakbedekkingen op FRCE.be uit Leuven

Type groendak Gemiddelde kosten per vierkante meter (inclusief btw en montagekosten) Levensduur
Extensief €45 – €100 60 jaar
Intensief €120 – €200 60 jaar
Nieuwe onderlaag (EPDM) €40 – €50 Mits in combinatie met groendak, 60 jaar

Publicatie: brandveiligheid bij groendaken (bron: WTCB).

Welke premies en subsidies zijn er beschikbaar voor een nieuw dak?

Bij het plaatsen van een nieuw dak wil je een juiste balans vinden tussen een goede kwaliteit en het besparen op kosten. Eén van de slimmere manieren waardoor je kunt besparen op de kosten voor een nieuw dak is aan de hand van premies en subsidies. Hieronder kun je meer lezen over de premies en subsidies waarvan je gebruik kunt maken bij het plaatsen van een nieuw dak.

Je betaalt voor het renoveren van een dak het verlaagde btw-tarief van 6% mits je woning ouder is dan 10 jaar. Bekijk alle voorwaarden op de website van de Federale Overheidsdienst Financien.

Renovatiepremie

Je kunt een nieuw dak plaatsen, maar je kunt er ook voor kiezen om het oude dak geheel te renoveren. Veelal wordt dit gedaan wanneer het dak in principe nog prima is, maar er werkzaamheden verricht dienen te worden om het dak weer up to date te krijgen. Aan de hand van een renovatiepremie kun je zo’n 20 tot 30 procent van de kosten terug laten vorderen, waarbij het inkomen van invloed is op het uiteindelijke percentage. Deze premie geldt voor alle werkzaamheden. Bekijk de website van de Vlaamse regering voor meer informatie.

Vlaamse verbeteringspremie

De overheid moedigt burgers aan om de daken van eigen woningen te verbeteren, want dit is zowel beter voor het eigen huis als voor de gehele buurt. Vooral in het geval van groene opties is de overheid bereid om dit aan te moedigen middels subsidies en premies. Het is om deze reden dat het plaatsen van dakisolatie aangemoedigd wordt aan de hand van een premie. Goed isolatiemateriaal zorgt er voor dat jouw woning minder warmte verliest, waardoor je minder hoeft te stoken en je dus minder energie verspilt. Ook het renoveren van oude woningen wordt aangemoedigd middels een btw van slechts 6% op werkuren en materiaalkosten voor woningen die 10 jaar of ouder zijn. Op wonenvlaanderen.be staat meer informatie.

Hoe kan je besparen indien je een nieuw dak plaatst?

Hieronder volgen een aantal bespaartips die je kunt gebruiken om de kosten van het plaatsen van een nieuw dak flink naar beneden te krijgen. Lees snel verder hoe jij flink kunt besparen op het plaatsen van een nieuw dak!

In deze video wordt een hellend dak voorzien van nieuwe dakpannen. Bekijk het proces:

Een nieuw dak met de buren

Het is slim om vooraf bij één van de buren te informeren of zij tevens behoefte hebben aan een nieuw dak. Hierdoor kunnen flink wat kosten door de helft gedeeld worden, bijvoorbeeld de voorrij- en de materiaalkosten. Tevens zijn er bedrijven die korting geven wanneer één of meerdere personen tegelijkertijd een nieuw dak willen laten plaatsen. Daarnaast kan het je mooiere kortingen op leveren bij bouwmarkten, omdat er meer materiaal tegelijk ingekocht kan worden.

Bestaande dakpannen hergebruiken

Nieuwe materialen aanschaffen voor het nieuwe dak kan een flinke kostenpost zijn. Toch zijn er manieren op hierop te besparen. Eén van de effectiefste manieren waarop je op deze kosten kunt besparen is door de al reeds bestaande dakpannen te hergebruiken voor een nieuw. Er komt dus wel een nieuwe constructie voor het dak, maar met de oude dakpannen. Om nog meer kosten te besparen kun je er tevens voor kiezen om deze bestaande dakpannen zelf te verwijderen van het dak.

Kies voor een overzetdak

Het is tevens mogelijk om een laag over de reeds bestaande dakbedekking te plaatsen. Het materiaal aan de hand waarvan dit het gemakkelijkst kan is roofing, leien dakbedekking of golfplaten. Dit wordt een overzetdak genoemd. Gemiddeld kost dit tussen de €50 en €60 euro per vierkante meter, waarbij je dus geen kosten hoeft te maken voor het weghalen van de oude dakbedekking.

Kies een lokale dakwerker

Wanneer je het plaatsen van een nieuw dak laat uitvoeren door een erkend bedrijf, zullen hier allerlei kosten aan verbonden zijn. Eén daarvan zijn de voorrijkosten. Deze kun je flink drukken door te kiezen voor een dakwerker die op een locatie gevestigd zit die dicht bij je in de buurt is. Voorrijkosten worden per kilometer berekend, dus een kleinere afstand zal leiden tot minder voorrijkosten.

Bespaar op de kosten, vergelijk offertes

Je hebt kunnen lezen over de kosten die gepaard gaan met het laten plaatsen van een nieuw dak, en op welke manieren je kunt besparen op deze kosten. Wij van Heyman bieden je nog een mogelijkheid om flink te besparen op jouw kosten voor een nieuw dak, want aan de hand van deze site kun je eenvoudig en snel offertes vergelijken van erkende bedrijven. Zo vind jij het beste bedrijf voor de beste prijs!