Menu Sluiten

Vocht in je slaapkamer

Vocht in je slaapkamer

Vocht in je slaapkamer

Heb je last van een vochtige slaapkamer? Dan is dit natuurlijk erg vervelend. Vocht in je slaapkamer is namelijk niet alleen schadelijk voor het behang en voor de verf, maar het is ook schadelijk voor je eigen gezondheid. Je kunt namelijk last krijgen van spier- en gewrichtspijn, benauwdheid en hoesten of een aangetast immuunsysteem. Het is dus belangrijk om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Lees in deze blog meer over een vochtige slaapkamer en wat je er tegen kunt doen. 

Vocht in je slaapkamer herkennen

Hoe herken je vocht in je slaapkamer? Vocht in de slaapkamer is vrij gemakkelijk te herkennen. Er zijn verschillende manieren waarop vocht in je slaapkamer is te herkennen. De eerst tekenen van een vochtige slaapkamer zijn vochtplekken op de muur en schimmelvorming. Het gevolg hiervan is loskomend behang en afbladderende verf. Wanneer er vochtplekken in je slaapkamer zitten brengt dit ook een bepaalde geur met zich mee. 

Wat te doen?

Er is niet echt een specifieke oplossing voor een vochtige slaapkamer. Het is van belang om eerst het onderliggende vochtprobleem te achterhalen. Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het probleem op te lossen. Ieder vochtprobleem vereist een specifieke aanpak. 

Condensatievocht verhelpen

De hoofdoorzaak van condensatievocht is te weinig ventilatie. Het regelmatig verluchten van je slaapkamer is dus de oplossing tegen dit probleem. Zo kan het vocht de slaapkamer verlaten. Het oplaten van je ventilatierooster in de nacht kan de oplossing zijn.

Doorslaand vocht oplossen

Doorslaand vocht is vocht van buitenaf, wat via de buitenmuren naar binnen trekt. Het impregneren van de muren kan een oplossing zijn. De tweede optie is het isoleren van de muren. In de meeste gevallen ontstaat doorslaand vocht, omdat de gevel poreus is. 

Optrekkend vocht bestrijden

Opstijgend vocht is vocht die vanuit de grond de muur intrekt. Dit kun je bestrijden door de muur te injecteren of muren onderkappen. Bij het injecteren wordt er een vochtwerend middel in de muren gebracht. Wanneer je kiest voor muren overkappen, dan wordt er een waterkerende laag in de muur aangebracht. 

Tips voor het voorkomen van vocht

Het voorkomen van vocht in je slaapkamer is beter dan het genezen van vocht in je slaapkamer. Hieronder vind je een aantal tips voor het voorkomen van een vochtige slaapkamer.

  • Ventileren: door verluchting kun vocht je slaapkamer makkelijk verlaten.
  • De deur op een kier: laat de deur ‘s nachts op een kier staan.
  • Verwarmen: door je kamer te verwarmen wordt de lucht droger en de kans op vocht kleiner. 
  • Geen was in je slaapkamer leggen: leg geen was in je slaapkamer te drogen. Tijdens het drogen komt namelijk veel vocht vrij.